Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2005

Britten hebben nu echt eigen thee


Hoewel thee zowat de nationale drank is van Engeland, werd die altijd ingevoerd. Maar nu is de eerste commerciële thee van Engelse bodem op de markt verschenen. Eén van de initiatiefnemers, Evelyn Boscawen, beweert zelfs een nazaat te zijn van de Earl Grey.

Dit jaar werd volgens de drankenindustrie in Engeland voor het eerst in de geschiedenis meer uitgegeven aan koffie dan aan thee. Maar theehandelaars stellen dat de Engelsen nog altijd meer thee drinken dan koffie. Dagelijks zouden er 165 miljoen kopjes verbruikt worden.

Volgens William Gorman, directeur van de Tea Council, is de inheemse thee een uitstekende manier om de drank te helpen promoten. Hij stelt dat wereldwijd alleen water meer wordt gedronken dan thee. De drank is immers populair in het Midden-Oosten, Afrika, China, India en Japan. Ierland is koploper op het gebied van het individueel theeverbruik. Gemiddeld drinkt de Ier immers drie kopjes thee per dag. In deVerenigde Staten wint de drank aan populariteit.

Jonathan Jones, teler van de nieuwe thee, stelt dat er vele mythes zijn over thee. "Zo wordt beweerd dat thee alleen groeit in warme streken," zegt hij. "In realiteit is het vooral belangrijk dat het niet vriest. De temperaturen in Cornwall zijn te vergelijken met Darjeeling in de Himalaya-heuvels."

Het waren volgens Jones vooral de hoge kosten die een eigen Britse theeproductie hebben tegengehouden. "In India en Sri Lanka groeit de theeplant nagenoeg zonder veel verzorging, terwijl theeplukkers bijzonder goedkoop zijn," voert hij aan. "Daarom is het altijd goedkoper geweest om de thee in het buitenland te telen en vervolgens naar Engeland te verschepen."

De nieuwe Tregothnan-thee is dan ook bijzonder duur. Een doos met 25 zakjes kost 18 dollar. De populaire theemerken kosten nog geen 3 dollar voor 80 zakjes. Maar inmiddels is de thee wel te koop in de luxeketen Fortnum & Mason.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home