Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 24, 2005

Wil politiek Noorwegen Noordpool-olie?


In Noorwegen werken de socialisten, groenen en labour aan een nieuwe regering. Centraal probleem daarin is echter de olie- en gaswinning. De dominante labour-partij is voorstander van een exploratie in het Noordpool-gebied, de groenen zijn daar echter tegen. Van de socialisten is het niet zeker.

De Noorse socialisten, van wie verwacht wordt dat ze samen met de groenen en labour een nieuw regering zullen vormen, ontkennen dat hun oppositie tegen olie- en gasexploratie in het Noordpool-gebied hebben laten vallen.

De socialistische partijleider Kristin Halvorsen benadrukte dat haar partij er nog steeds van overtuigd is dat een exploratie van gas en olie in de Barentszee schadelijk is voor het kwetsbare Noordpool-milieu. De labour-partij is echter voorstander van een exploratie en zal wellicht de nieuwe regeringscoalitie domineren.

De Noorse oliebedrijven, onder aanvoering van Statoil en Norsk Hydro, stellen dat ze meer noordelijk willen boren omdat de ontginning in het zuiden minder begint op te brengen. Volgens de televisiezender NRK zouden de Noorse socialisten bereid zijn hun verzet tegen de noordelijke ontginning op te geven in ruil voor een regeringsdeelname.

Het rood-groene verbond hoopt tot een gezamenlijk programma te kunnen komen om de huidige centrum-rechtse regering van eerste minister Kjell Magne Bondevik te kunnen vervangen. Maar de olie- en gaswinning is daarin tot nog het grootste probleem om tot een overeenkomst te komen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home