Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2005

Overnamegolf blijft verder duren


Net zoals dit jaar, zal ook 2006 gekenmerkt worden door een groot aantal fusies en overnames. Analisten benadrukken immers dat lage intresten en goedkope aflossingen bedrijfsleiders ertoe aanzet om, na jaren van herstructureringen, opnieuw te willen uitbreiden.

Dit jaar zijn er wereldwijd fusies en overnames gebeurd voor een bedrag van 1,97 triljoen dollar, volgens analist Dealogic een groei van 41 procent. Daarbij is het opvallend dat Europa de Verenigde Staten, traditioneel de grootste fusiemarkt, heeft voorbij gestoken. Investeringsbedrijven hebben volgens de onderzoekers grote kapitalen verzameld en zijn nu agressief op zoek naar grote deals.

"Een combinatie van die geldvoorraad en vertrouwen in de economie zorgt voor een uitstekende overnamemarkt," vertelde William Rucker, afgevaardigd-bestuurder van de Londense investeringsbank Lazard, aan het persbureau Reuters.

Paulo Pereira, Europees fusiespecialist van Morgan Stanley, stipte aan dat grote overnames voor een domino-effect gezorgd hebben in een aantal belangrijke sectoren, zoals financiën, nutsbedrijven en telecom. "Daar zijn heel wat activiteiten te verwachten," aldus Pereira.

De bedrijven zien volgens Rucker dat de waarde van de aandelen na een fusie weer op een degelijke manier groeit. "Het gaat er niet meer aan toe zoals in 2000, toen er gigantische waardestijgingen werden genoteerd," benadrukt hij. "De noteringen verwijzen naar de echte positieve impact van synergieën."

De tendens heeft ook een positieve invloed gehad op de inkomsten van investeringsbanken. Zo hebben de Amerikaanse specialisten Goldman Sachs en Lehman Brothers recordcijfers laten noteren. In Europa zag ook Deutsche Bank zijn winsten aangroeien en bezet er na JP Morgan en Lehman de derde plaats.

Bovendien strijken dienstverleners uit de financiële sector door al deze bewegingen grote bonussen op. Volgens de Britse headhunter Morgan McKinley verwacht een kwart van de gespecialiseerde bankiers in de Londense City een jaarbonus die het dubbele bedraagt dan die van vorig jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home