Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2005

Bilderberg streeft niet naar wereldheerschappij


De Bilderberg Groep - een verzameling van westerse politici, bedrijfsleiders, bankiers en andere toonaangevende figuren - is geen samenzwering die tot doel heeft om de wereld te laten leiden door een beperkte elite. Dat zegt Etienne Davignon (73), gewezen diplomaat, Europees Commissaris en bedrijfsleider, in een interview met de Britse omroep BBC.

"Indien wij echt een geheime wereldregering zouden zijn, zouden we beschaamd moeten zijn over onszelf," vertelt Bilderberg-voorzitter Davignon in een interview voor 'Who Runs Your World?', een BBC-programma dat donderdag door de BBC wordt uitgezonden. "Er is geen klasse die de wereld leidt. Het gaat gewoon om invloedrijke figuren die graag praten met andere invloedrijke figuren."

Davignon stipt daarbij aan dat Bilderberg geen conclusies probeert te trekken en niet probeert uit te zoeken wat er moet gedaan worden. "Iedereen heeft zijn eigen mening en dat maakt het debat heel open," zegt hij. "Het zakenleven beïnvloedt de politiek. Omgekeerd is dan evenzeer waar. Het zakenleven wil de politiek helemaal niet het recht ontzeggen om te regeren."

Over de zogenaamde geheimzinnigheid rond Bilderberg, stelt Davignon dat de samenkomst een vrij karakter moet hebben. "Deelnemers moeten kunnen spreken over het onderwerp en niet voor de buitenwereld," voert hij aan. "Aangezien er geen besluiten worden genomen, kunnen we bovendien ook niets publiceren."

De Bilderberg Groep heeft volgens Davignon een heel bescheiden agenda. "We willen zo nuttig mogelijk zijn," benadrukt hij. "We praten over algemene problemen en die zijn niet te vatten in eenvoudige antwoorden. Er is dan ook geen sprake van een globaal akkoord. Er worden geen actieplannen afgesproken."

Maar hij voegt er aan toe dat er niets verkeerd is om te proberen een probleem aan te pakken en mensen thuis proberen aan te moedigen om het probleem niet onaangeraakt te laten. Bovendien stelt Davignon dat er ook geen permanente leden zijn, maar stelt dat een kleinebestuursgroep een aantal gemeenschappelijke interessepunten probeert uit te werken.

Davignon stelt dat er op de samenkomsten ook aanwezigen zijn die voordien nooit aan de gesprekken hebben deelgenomen. "Het is geenonderonsje," stipt hij aan. "Er wordt altijd uitgekeken naar nieuwe mensen die hun ideeën met anderen zouden willen delen."

Toch hebben Bilderberg-gesprekken een internationaal probleem helpen aanpakken. "Bij de Irak-crisis waren de relaties tussen een aantal westerse landen niet zo goed," merkt Davignon op. "Maar vertegenwoordigers van het zakenleven lieten verstaan dat ze zich daardoor niet van hun strategie op lange termijn wensten te laten afleiden. Dat was een nuttig element."

De Bilderberg Groep vergadert één keer per jaar, meestal op een exclusieve Europese locatie. Ze is genoemd naar het Bilderberg-hotel in Amsterdam, waar in 1954 de eerste vergadering werd gehouden om hetwederzijds begrip tussen Europa en de Verenigde Staten te verbeteren.

Een bestuurscomité stelt daarbij een lijst samen van ongeveer 120 genodigden. De agenda wordt openbaar gemaakt, maar de deelnemers verbinden er zich toe niets uit te laten lekken van de gesprekken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home