Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2005

Afrika wil eigen oliemaatschappij


Afrika wil een eigen olie-exploratie en -productiebedrijf oprichten. Dat werd bekend gemaakt aan de vooravond van het achttiende World Petroleum Congress in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Op die manier wil het continent een grote rol spelen binnen de wereldwijde petroleumsector en een groter gedeelte van de inkomsten in eigen huis houden.

"De Afrikaanse petroleum-industrie is de snelst groeiende van de hele wereld," benadrukte Lindiwe Hendricks, Zuid-Afrikaans minister van mineralen en energie. "Afrika wil zijn bronnen uitbaten ten voordele van zijn eigen bevolking." Ze voegde er aan toe dat Afrika in de nabije toekomst een centrale rol zal spelen in de petroleumproductie.

Hendricks stipte aan dat de Afrikaanse leiders tijdens het congres de mogelijkheid van een pan-Afrikaans bedrijf voor de exploratie van productie van petroleum zouden bespreken en zouden bekijken hoe Afrika controle kan krijgen over een aantal bronnen, zodat er kan geconcurreerd worden met de grote internationale petroleumbedrijven.

De Afrikaanse olieproducerende landen vertegenwoordigen acht procent van de wereldwijde olieproductie. Met een twaalfde plaats is Nigeria de belangrijkste Afrikaanse speler op de markt. Ongevaar 85 procent van de Afrikaanse olieproductie komt uit Algerije, Angola, Egypte, Libiƫ en Nigeria. Equatoriaal Guinea en Sao Tome en Principe vormen opkomende markten.

Desiderio Costa, olieminister van Angola, vertelde dat een Afrikaans bedrijf een goed idee was, maar dat het daarbij op dit ogenblik blijft. "Er moet nog overlegd worden hoe dit bedrijf georganiseerd zou kunnen worden," voerde hij aan. Volgens Ayanda Mjekula, voorzitter van de South African National Committee, is dit meteen ook een kans om de voortdurende armoede van de olierijke landen te bespreken.

Mjekula merkte op dat Afrika het daarbij ook moest hebben over corporate governance, transparantie en de impact van aids op de ontwikkeling van het continent op de internationale markt. Het congres wordt door de deelnemers beschouwd als een nieuwe erkenning dat Afrika een leidende rol kan spelen in de productie van energiebronnen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home