Agatha Christie eindelijk in Britse scholen?
Niemand is sant in eigen land. Dat geldt zeker voor de Engelse detective-schrijfster Agatha Christie, die in haar eigen land op maar weinig waardering kan rekenen. Een campagne wil echter bereiken dat haar boeken opgenomen worden in het leerprogramma van het Britse onderwijs.
"Schoolkinderen over de hele wereld zijn opgegroeid met de misdaadromans van Agatha Christie," merkt het persbureau Reuters op. "Maar haar thuisland Engeland is een uitzondering, want daar vinden critici haar werk minderwaardig. Bijna dertig jaar nadat de schrijfster is overleden, is er een campagne gestart om haar te erkennen als een favoriete acteur van de schoolkinderen."
"Dit heeft niets te maken met het verkopen van meer exemplaren," merkte Nicholas James, directeur van Chorion, het bureau dat de auteursrechten op de werken van Agatha Christie bezit. "In Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan worden haar boeken in het onderwijs gebruikt. In Engeland wordt er over haar nauwelijks gesproken."
In totaal zijn er nu meer dan twee miljard boeken van de detective-schrijfster verkocht. Daarmee wordt ze door Guinness World Records erkend als de meest succesvolle fictie-auteur uit de geschiedenis. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Miss Marple, één van de bekende hoofdfiguren uit het werk van de schrijfster, organiseert Chorion een Christie-week.
Chorion startte daarbij een campagne in de Engelse bibliotheken en gaf ook een educatief pakket uit voor het onderwijs. Tegelijkertijd wordt in Londen ook een memorabilia-tentoonstelling gehouden en wordt het landhuis van Agatha Christie open gesteld.
Nicholas James wijst erop dat de Harry Potter-verhalen van J.K. Rowling worden gelauwerd omdat ze de jongeren weer plezier geven in het lezen. "In dat kader verdient Agatha Christie een eerlijker behandeling," stipte hij aan. "Ook Agatha Christie zorgde niet alleen voor leuke verhalen, maar was ook een goede schrijfster."
James stipt daarbij aan dat gevangenen van het concentratiekamp in Buchenwald één van haar toneelstukken opvoerden en dat de Tupamaros-guerillas in Uruguay Miss Marple adopteerden als hun ere-leider en symbool van natuurlijke gerechtigheid. Met 53 seizoenen op het Londense toneel is 'The Mousetrap' ook het langst gespeelde toneelstuk ter wereld.
In Engeland werd haar werk echter onder meer afgekraakt door schrijver Anthony Burgess, de Oxford Companion to English Literature en criticus Peter Lennon. Maar buitenlandse schrijvers zoals Umberto Eco, Roland Barthes en Raymond Chandler waren grote fans van de Engelse schrijfster.
James voegt er aan toe dat de boeken van Agatha Christie een perfecte manier zijn om kinderen aan het lezen te krijgen. "Uit onderzoek is gebleken dat een Agatha Christie-verhaal voor veel jongeren van tien tot veertien jaar hun eerste volwassen boek is," voert hij aan.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home