Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 20, 2005

Industrie zoekt koortsachtig naar mijnwerkers



De mijnsector kampt wereldwijd met een tekort aan arbeidskrachten, net op een ogenblik dat de vraag naar grondstoffen enorme hoogtes bereikt en de beperkte voorraden de prijzen de hoogte injagen. Dat meldt The Wall Street Journal.

De explosie vraag naar grondstoffen wordt aangejaagd door de groeiende markten in China en India. Zij investeren miljarden dollars in luchthavens, gebouwen en andere infrastructuur en hebben daarbij een enorme nood aan ijzererts, steenkool en andere grondstoffen.

De mijngiganten, die op enorme winsten rekenen, zijn op zoek naar overnames en willen overal de productie opdrijven, van de woestijnen in Australië en de steppes van Mongolië tot de jungles in Brazilië. Maar die expansie wordt vertraagd door een gebrek aan gekwalificeerde arbeiders. Daar is immers vaak gespecialiseerde kennis voor nodig en bovendien kunnen zij ook vaak in andere sectoren terecht.

Het probleem verergert nog de zorgen van de mijnen, die al lang moeite hebben om jongere arbeidskrachten aan te trekken voor dikwijls gevaarlijke bezigheden in landelijke of afgelegen gebieden en die bijzonder afhankelijk zijn van economische cycli.

"Het is al moeilijk genoeg om de arbeidskracht op zijn bestaande peil te houden," benadrukt Katharine Kenny, onderdirecteur van het Amerikaanse mijnbedrijf Massey Energy uit Richmond. "Maar iedereen wil groeien, waardoor het nog moeilijker wordt om uit te breiden. Het tekort aan arbeidskrachten is voor vele bedrijven het zwaarste probleem waar ze vorig jaar mee werden geconfronteerd."

Dat tekort draagt bij tot de hoge grondstofprijzen. Koper haalde deze week in Londen een nieuwe recordprijs, terwijl nikkel drie keer zo duur is als vier jaar geleden. Gemiddeld zijn de grondstoffen vijftig procent duurder dan in 2001.

Om toch nog arbeiders aan te trekken, zijn de mijnbedrijven verplicht om de lonen gevoelig te verhogen. Massey vloog zelfs met een reclamevaandel over de stranden van South-Carolina om vakantiegangers te recruteren en neemt in heel de Verenigde Staten deel aan jobbeurzen.

In Brazilië, Zuid-Afrika en Canada heeft de sector een tekort aan een brede waaier van arbeiders, gaande van vrachtwagenchauffeurs tot explosieven-experten en hoog-opgeleide mijningenieurs.

Vooral Australië kampt met grote arbeidstekorten, want is land is een belangrijk aanvoerder geworden voor de Chinese industrie. De voorbije maanden moesten verscheidene grote projecten worden uitgesteld wegens een gebrek aan werknemers. Zij worden door concurrerende bedrijven dan ook aangesproken om een overstap te maken.

Maar arbeid is niet de enige rem op de mijnindustrie. Overal kampen bedrijven met problemen om de nodige technische uitrusting te vinden. Ook daar is immers een grote vraag naar en wordt daardoor schaarser.

Julian Strudwick, consulent van het Australische gespecialiseerde recruteringsbureau Strudwick, stelt dat het voor sommige vacatures tot zes maand kan duren voor er een geschikte kandidaat is gevonden. Hun weddes zijn inmiddels dubbel zo hoog als vijf jaar geleden.

Eén van de kernpunten van het probleem is de opleiding. Veel mijnjobs vereisen veel meer opleiding en vaardigheden dan tien jaar geleden, want de mijnindustrie is een technologische sector geworden. In plaats van ongeschoolde arbeiders te kunnen inschakelen om de mineralen te delven, heeft men nu specialisten nodig die met hoogtechnologische en computergestuurde machines kunnen omgaan.

Maar er is ook de verouderende arbeidsbevolking. Heel wat mijnarbeiders lopen tegen de zestig aan en staan op het punt met pensioen te gaan. Er is echter geen opvolging. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics zijn er op dit ogenblik 219.800 mensen tewerkgesteld in de Amerikaanse mijnindustrie. Dat is 13 procent minder dan tien jaar geleden.

Aan de Amerikaanse universiteiten volgen amper 600 studenten gespecialiseerde mijnstudies. Er wordt zwaar op hen gejaagd en ze krijgen aanlokkelijke weddes aangeboden. Maar mijnbedrijven proberen ook een tot nu toe ongebruikte arbeidsbron aan te boren. Steeds meer worden immers ook vrouwen ingeschakeld.

Analisten stellen dat nieuwe mijnexploitaties de vraag naar grondstoffen zouden kunnen voldoen, maar die projecten moeten op de lange baan worden geschoven omdat er niet voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home