Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 19, 2005

Engeland wil Afrikaanse braind-drain stoppen


Groot-Brittannië wil Afrikaanse landen vergoeden voor de duizenden medici en verplegend personeel die het continent hebben verlaten om in de Britse gezondheidszorg te gaan werken. Dat heeft de regering-Blair bekend gemaakt.

Die compensatie zou kunnen bestaan uit locale opleidingen, het leveren van geneesmiddelen en hulp bij het oplossen van infrastructuur-problemen. "Maar er is geen financiële vergoeding voorzien voor die medische brain-drain," meldt het persbureau Reuters.

Jaarlijks zouden ongeveer 70.000 medisch geschoolde Afrikanen hun land verlaten om overzee te gaan werken, meestal in Europa en de Verenigde Staten. "Die massale exodus zorgt ervoor dat sommige van de armste landen van de wereld onvoldoende gewapend zijn om de strijd tegen epidemies zoals Aids, malaria en tuberculoze aan te gaan," voert Reuters aan.

De Britse National Health Service heeft een gedragscode waarbij het vermeden wordt om Afrikaans medisch personeel actief te recruteren, maar een woordvoerster van het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking gaf toe dat de migratie beter zou moeten geregeld worden, zodat alle betrokken landen daar voordeel zouden bij halen.

Ze voegde er echter aan toe dat de Afrikaanse regeringen geen financiële compensaties kunnen krijgen voor medisch personeel dat individueel gekozen heeft om te migreren. "Het is beter om de redenen van die migraties aan de basis aan te pakken," merkte ze op.

In de herfst zou bepaald worden in welke vorm deze compensaties kunnen gegoten worden. Daarbij wordt gedacht aan opleidingen en medische literatuur, het verbeteren van de banden tussen ziekenhuizen en het stimuleren van een ethische recrutering.

Daarbij werd gewezen op het feit dat Groot-Brittannië al investeert in een programma om Malawi te helpen zijn medisch personeel beter te betalen en de werkomstandigheden te verbeteren, zodat het personeel vlugger geneigd zou zijn om ter plaatse te blijven.

Over een periode van zes jaar wordt in het project 100 miljoen pond geïnvesteerd om de weddes van het medisch personeel met vijftig procent te laten stijgen, meer mensen op te leiden en tijdelijke personeelstekorten op te lossen met vrijwilligers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home