Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 14, 2005

Krijgt Chicago zijn supertoren?


De Fordham Spire in Chicago moet het hoogste gebouw worden van de Verenigde Staten. Het is echter de vraag of die ambitieuze plannen ook realiseerbaar zijn. Immers, eerder al bleken gelijkaardige projecten al na korte tijd in de prullenbak terecht te komen.

"De voorbije twintig jaar zijn er tientallen ontwerpen de revue gepasseerd voor nieuwe super-wolkenkrabbers die de hoogste of bijna de hoogste van de wereld moesten worden, zoals de Fordham Spire, de nieuwe wolkenkrabber van Chicago," aldus het persbureau Associated Press. "De meeste van die projecten werden echter ofwel herleid tot kleinere proporties of verdwenen in de lade vooraleer er ook maar een spade in de grond was gestoken."

"Sinds de jaren vijftig zijn er slechts enkele van die supertorens gerealiseerd," benadrukte de architectuur-criticus Lee Bey, die aan een boek werkt rond vastgelopen wolkenkrabber-projecten. "Diegene die wel gebouwd werden, hebben ook een lange regeertijd gehad. "Maar het is duidelijk dat deze construcites complex zijn om te bouwen, maar ook complex om te financieren."

"Om dergelijke ambitieuze projecten van de grond te krijgen, moeten ontwikkelaars financiële, wettelijke en politieke hindernissen overwinnen, terwijl na 9/11 ook veiligheidszorgen de kop hebben opgestoken," aldus Associated Press. De Sears Tower in Chicago is met zijn 110 verdiepingen de hoogste wolkenkrabber van de Verenigde Staten en het persbureau merkt dat er ettelijke onsuccesvolle pogingen zijn ondernomen om dat record te kloppen.

"Zestien jaar geleden werd verondersteld dat de Skyneedle van Cesar Pelli met zijn 125 verdiepingen de Sears Tower zou onttronen met ruim 600 meter," aldus het persbureau. "Maar een vastgoedcrisis dwarsboomde die plannen." Pelli richtte zijn talenten vervolgens op de Petronas Towers in Kuala Lumpur (Maleisië). Dat ontwerp werd in 1997 het hoogste gebouw van de wereld. In 2003 werd de titel overgenomen door de Taipei 101-wolkenkrabber in Taiwan.

Recenter moest het project van Trump International Hotel and Tower in Chicago voor een nieuw Amerikaanse record zorgen. "Maar ook die plannen werden afgezwakt, toen bleek dat veel mensen na 9/11 er nog weinig voor voelden om in een dergelijk hoog gebouw te wonen," aldus Associated Press. "Veiligheidsproblemen heben ook het ontwerp van de Freedom Tower op Ground Zero in New York gewijzigd, hoewel die in 2010 nog altijd het hoogste gebouw van de Verenigde Staten moet worden."

Bey wijst erop dat andere voorstellen zelfs helemaal werden geschrapt. Dat was onder meer het geval van de nieuwe wolkenkrabber in Melbourne (Australië) die de Taipei 101 moest kloppen, maar het project werd in 2001 afgevoerd nadat de regering weigerde zijn goedkeuring te geven.

Architect Santiago Calatrava vreest echter niet dat zijn Fordham Spire in Chicago dezelgde weg zal opgaan. Calatrave, bekend van het Milwaukee Art Museum en het Olympisch sportcomplex van Athene, stelt dat de hoogte essentieel is voor het ontwerp van zijn nieuwe ontwerp. De Fordham Spire moet een hotel omvatten, naast 250 residentiële eenheden die per stuk een prijs van één tot twee miljoen dollar moeten opleveren.

Ontwikkelaar Christopher Carley raamt de bouwkosten van de Fordham Spire op ruim 500 miljoen dollar. De werken zouden volgend jaar in maart van start gaan en over vier jaar klaar zijn. "Maar voor hij kan beginnen met de bouw - op voorwaarde dat het project de goedkeuring krijgt van het stadsbestuur - moet veertig procent van de residentiële eenheden aan de man gebracht zijn," stipt Associated Press aan.

Carley heeft er volgens het persbureau alle vertrouwen in dat die deadline gehaald zal worden, maar anderen hebben heel wat vragen bij de haalbaarheid van het project, vooral gezien de vastgoedmarkt van Chicago. "Die zou de realisatie van deze droom in de weg kunnen staan," voert het persbureau aan.

"Het is de vraag of Chicago voldoende kandidaten heeft om te investeren in een dergelijk gebouw," zegt Adrian Smith, de ontwerper van de nieuwe Trump-toren en een project in de Verenigde Arabische Emiraten dat in 2009 het hoogste gebouw van de wereld moet worden. "In New York is 3.000 dollar voor een vierkante meter niet veel geld," aldus Smith. "Maar in New York zijn er drie keer zoveel mensen die naar dergelijke ruimtes op zoek zijn. Het is echter twijfelachtig of dat ook in Chicago het geval is."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home