Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 20, 2010

Nieuwsoverzicht

Groupe Eurotunnel, de uitbater van de spoortunnel onder het Kanaal, heeft gewaarschuwd dat het dit jaar geen winst kan boeken tenzij er meer uitkeringen van verzekeraars binnenkomen voor de brand in de tunnel twee jaar geleden. Jacques Gounon, topman van Eurotunnel, stelde daarbij dat de groep niet door het verkeer in de verliescijfers wordt geduwd, maar wel door de verzekering. Eurotunnel leed tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies van 45 miljoen euro. De omzet steeg met ruim 20 procent tot 331 miljoen euro. Het concern ontving vorig jaar voor 33 miljoen euro aan toezeggingen voor schadeloosstellingen van de verzekering, maar volgens Gounon heeft het bedrijf hiervan maar de helft ontvangen. Het gebruik van de Kanaaltunnel door vrachtwagens steeg tijdens de eerste zes maand van dit jaar met 41 procent en bij de personenwagens werd een groei met 17 procent opgetekend. De Eurostar vervoerde 6 procent meer reizigers.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de luchtvaartshow in het Brits Farnborough van Gecas, de vliegtuig-leasedochter van het Amerikaanse industriële concern General Electric, een order ontvangen voor zestig exemplaren van de Airbus A320. Daarmee bouwt Gecas zijn vloot met A320-toestellen uit tot 327 exemplaren. De nieuwe bestelling heeft een waarde van 4,5 miljard dollar. Ook het Amerikaanse Air Lease Corporation plaatste voor het toestel een order van 51 exemplaren. Die bestelling heeft een waarde van 4,4 miljard dollar. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft een order geplaatst voor elf exemplaren van de Airbus A330-300. Het gaat om een direct order. Aeroflot vliegt al met toestellen van dit type die worden geleased bij AerCap. De nieuwe toestellen zijn bedoeld voor langeafstandsroutes en bieden bij Aeroflot plaats aan ongeveer driehonderd passagiers.


Net zoals zijn Europese concurrent Airbus heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer tijdens de luchtvaartshow in het Britse Farnborough een order ontvangen van Gecas, de vliegtuig-leasedochter van General Electric. Gecas bestelde veertig exemplaren van het type Boeing 737-800. Met het order is een bedrag gemoeid van 3 miljard dollar. De leasemaatschappij heeft inmiddels al meer dan driehonderd exemplaren van de Boeing 737-800 in zijn vloot. Bovendien zijn er in totaal nog 105 exemplaren in bestelling. Daarnaast plaatste luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai een order voor dertig exemplaren van het type Boeing 777. Die bestelling heeft een waarde van 9,1 miljard dollar. Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air Shuttle heeft zijn optie voor de aankoop van vijftien exemplaren van het type Boeing 737-800 gelicht. De deal heeft een waarde van 1,2 miljard dollar.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming heeft de verkoop van een belang van 49 procent in dochterbedrijf DNage aan de oorspronkelijke eigenaren van het bedrijf afgerond. In ruil voor het belang zien de kopers af van maximaal 10 miljoen euro aan toekomstige betalingen. Verder krijgen de kopers 5 miljoen aandelen in Pharming. De formele overdracht van de aandelen krijgt de komende weken zijn beslag. Pharming kocht DNage vier jaar geleden in ruil voor 4 miljoen aandelen en een deel van de toekomstige omzet. De toenmalige eigenaren van DNage waren onder meer het Erasmus Medisch Centrum en investeringsfondsen onder aanvoering van Life Sciences Partners. DNage doet onderzoek naar geneesmiddelen voor verouderingsziekten. Pharming verwacht dat zijn belang van 51 procent verder zal dalen als DNage nieuwe investeerders vindt. Tot zolang voorziet het DNage van beperkte overbruggingsfinanciering.


Nokia Siemens Networks neemt de meerderheid van de divisie telecomapparatuur van het Amerikaanse Motorola over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard dollar. Nokia Siemens Networks is een samenwerkingsverband van de Finse mobieltjesfabrikant Nokia en het Duitse conglomeraat Siemens. De verkochte afdeling heeft 7.500 medewerkers. Die stappen mee over naar de nieuwe eigenaar. Het bedrijf wil met de overname zijn zwakke positie op de markt in de Verenigde Staten verstevigen. Nokia Siemens Networks probeert al langer die positie te versterken. Het bedrijf deed vorig jaar al een overname, maar verloor de strijd om onderdelen van de failliete Canadese rivaal Nortel van respectievelijk Ericsson en Ciena. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Gehoopt wordt dat de overname tegen het einde van het jaar afgerond zal kunnen worden.


De Europese Commissie heeft voor volgend jaar ongeveer 6,4 miljard euro aan projecten rond onderzoek en innovatie aangekondigd. Het is de grootste investering die de Europese Unie ooit heeft gerealiseerd in deze sectoren. Tegenover dit jaar worden de budgetten met 12 procent opgedreven. Tegenover vorig jaar bedraagt de stijging 30 procent. Het onderzoeksgeld is bestemd voor ongeveer 16.000 bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. De organisaties kunnen onmiddellijk inschrijven voor de opdrachten. Het pakket levert volgens de Europese Commissie ongeveer 165.000 banen op. Investeren in onderzoek en innovatie is volgens Máire Geoghegan-Quinn, Europees Commissaris voor onderzoek, de enige slimme en blijvende manier om uit de crisis te raken. Van het budget is 1,2 miljard euro bestemd voor nieuwe informatica-toepassingen. Verder is 600 miljoen euro bestemd voor gezondheidsprojecten. Een bedrag van 270 miljoen is voorzien voor nanotechnologie.


Het olieconcern British Petroleum zou overwegen om zichzelf op te splitsen. Volgens Britse media heeft het bedrijf met aandeelhouders gesproken over herstructurering en dat opsplitsing één van de opties is. Volgens de berichten zou British Petroleum overwegen zijn raffinaderijen en pompstations te verkopen. Een andere mogelijkheid is het verkleinen van de activiteiten in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van British Petroleum weigerde commentaar te geven op de geruchten. Het olieconcern wordt door de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico geconfronteerd met hoge kosten voor het opruimen van de olie en het compenseren van gedupeerden en moet daarom herstructureren. Het bedrijf maakte vorige maand al bekend voor ongeveer 10 miljard dollar bezittingen te zullen verkopen.


De Griekse regering heeft gevoelige vooruitgang gemaakt met het saneren van zijn financiën. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het rapport slaagt Griekenland erin de bezuinigingsmaatregelen die in mei zijn aangekondigd door te voeren. Zoals was voorzien hebben de bezuinigingen een negatief effect op de economie. Later dit jaar zullen de gevolgen van de bezuinigingen volgens het rapport echt zichtbaar worden. Het Internationaal Monetair Fonds toonde zich wel verrast over de ontwikkeling van private consumptie. Die houdt zich vooralsnog beter dan was voorzien. Griekenland lijkt zich langzaam uit het schuldenmoeras te worstelen. Onlangs lieten ook de ministers van financiën van de eurolanden al weten vol lof te zijn over de hervormingen die de Griekse regering doorvoert. Onlangs slaagde de Griekse overheid er voor het eerst sinds dit voorjaar weer in zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt.


De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schorten de begrotingshulp aan Hongarije op. Het land moet volgens Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, eerst beslissen tot strengere bezuinigingen. Hongarije kreeg sinds november twee jaar geleden gedeeltes van 17 miljard euro aan leningen overgeboekt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, omdat het land toen zelf moeilijk van banken kon lenen. Eén van de laatste betalingen is nu uitgesteld. Europees Commissaris Rehn benadrukt dat Hongarije opnieuw economische groei kent en op dit ogenblik één van de laagste begrotingstekorten van de Europese Unie heeft. Maar de aanpak van het buitensporige tekort van volgend jaar vereist volgens Rehn harde besluiten, vooral op het gebied van bezuinigingen. Er is volgens hem ook zorgvuldigheid nodig om een stabiel klimaat te behouden voor nationale en internationale investeerders.


Unilever, producent van consumentengoederen, heeft zijn Italiaanse dochter Findus verkocht aan Birds Eye Iglo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 805 miljoen euro. Findus is gespecialiseerd in diepvriesactiviteiten en produceert onder meer bevroren maaltijden. De ijsroom-divisie - die bekende merken als Vienetta, Solero en Cornetto onder zich heeft - staat los van de verkoop. Bij Findus werken ongeveer 650 mensen. Die maken mee de overstap naar Birds Eye Iglo. De betrokken activiteiten vertegenwoordigden vorig jaar een omzet van 462 miljoen euro. De verkoop past in de huidige strategie van Unilever om zich te richten op groei in opkomende markten en in persoonlijke verzorging. Het verkochte onderdeel behoort volgens Unilever niet tot de kerntaken. De Europese mededingingsautoriteiten moeten de verkoop nog goedkeuren.


Het Franse energieconcern GDF Suez zit opnieuw rond de onderhandelingstafel met het Britse energiebedrijf International Power. Een eerste overnamepoging mislukte begin dit jaar. De besprekingen moeten leiden tot een nieuwe onderneming, waarin GDF Suez een meerderheidsbelang krijgt. Het nieuwe bedrijf zou wel genoteerd blijven aan de beurs van Londen. In januari dit jaar liepen de gesprekken over de toenadering tussen beide bedrijven, die eind vorig jaar van start gingen, af zonder resultaat. Als het partnerschap tussen het Britse en Franse concern tot stand komt, stijgt de capaciteit van de elektriciteitsproductie van GdF Suez van 68 gigawatt naar 100 gigawatt. International Power, aangesloten bij de beurs in Londen, heeft wereldwijd vijfenveertig elektriciteitscentrales in handen en produceert in Groot-Brittannië stroom voor ongeveer vier miljoen gezinnen.


De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft Mark Tucker benoemd tot nieuwe topman van zijn Aziatische tak AIA Group. Mark Tucker, een gewezen topman van de Britse verzekeraar Prudential, volgt Mark Wilson op. Die kwam zwaar onder vuur te liggen na de mislukte overname van AIA Group door Prudential. De Britse verzekeraar zag vorige maand af van een overname van AIG Group. De twee partijen konden het toen niet eens worden over de overnameprijs. American International Group wil zijn Aziatische tak naar de beurs brengen. De verzekeraar heeft geld nodig om de steun van de Amerikaanse overheid terug te betalen. De verzekeraar kreeg een bedrag van ruim 182 miljard dollar. Een beursgang van AIA Group kan volgens analisten een bedrag van 15 miljard dollar opleveren.


De bouwproductie in de eurozone is in mei ten opzichte van de maand voordien met 1 procent afgenomen. Tegenover de maand mei van vorig jaar was sprake van een daling met 6,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Van de eurolanden vond de grootste daling op jaarbasis plaats in Spanje. Daar werd een terugval met 18,9 procent opgetekend. In Groot-Brittannië presteerde de bouwsector het beste. Daar werd een toename met 10 procent opgetekend. Door de economische recessie is de Europese bouwsector in een diepe crisis terechtgekomen. Op dit moment wordt er ongeveer 15 procent minder gebouwd dan vijf jaar geleden. In april van dit jaar nam de productie met 0,3 procent af op maandbasis, terwijl er in maart nog sprake was van een stijging van 6,4 procent.


Experts hebben ontdekt dat er gassen uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico. Het opborrelen van koolwaterstoffen kan beteken dat er olie wegstroomt uit het gebied bij de bron. Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coördineert, heeft oliemaatschappij British Petroleum opdracht gegeven binnen vierentwintig uur een plan in te dienen voor het heropenen van de bron. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren als er inderdaad olie wegsijpelt. British Petroleum plaatste een nieuwe kap op de lekkende olieput, waardoor voor het eerst sinds de tweede helft van april geen olie meer in zee stroomde. Daarop werden tests uitgevoerd om te zien of de boorput en de zeebodem tegen de druk bestand zijn nu het olielek is afgesloten. British Petroleum zegt optimistisch te blijven dat de kap kan blijven zitten.


De Britse grondstoffenhandelaar Armajaro zit achter een grote aankoop van cacao die de prijs van de grondstof voor chocola heeft opgedreven. Dat hebben Britse media gemeld. De gigantische order was aan het licht gekomen uit gegevens van de Londense grondstoffenbeurs Liffe. Het ging om de grootste order in veertien jaar tijd. Met het order was een aankoop van 240.000 ton cacao gemoeid. Dat komt overeen met bijna de totale cacaovoorraad in Europa. De prijs van cacao steeg na de transactie naar het hoogste niveau in ruim dertig jaar tijd. Volgens de mediaberichtgeving gokt Armajaro op een verdere prijsstijging. De order was bijna 600 miljoen pond sterling waard. Voor de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) was de transactie reden om te roepen om meer transparantie in de markt. Alleen de namen van de tussenhandelaren zijn bekend, maar zij onthullen niet voor wie zij optreden. De brokers waren BNP Paribas, het Nederlandse ABN Amro en Newedge Group.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home