Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 19, 2010

Nieuwsoverzicht

Mogelijk over twee seizoen en ten laatst over drie seizoenen zal in Moskou een Grote Prijs Formule Eén worden gereden. Er zouden al gesprekken zijn met Bernie Ecclestone, de topman van de Formule Eén. Ecclestone zou positief hebben gereageerd op het initiatief. Circuit-ontwerper Hermann Tilke en zijn team zijn al een aantal keer in Moskou geweest om het traject te tekenen. Het stratencircuit zal rondom het Kremlin worden gebouwd. De kosten van de bouw bedragen tussen de 50 miljoen euro en 100 miljoen euro. De stad Moskou en vooral de invloedrijke burgemeester Joeri Loezjkov staan volledig achter het project, dat werd uitgewerkt door Bavaria Moscow City Racing. Dat initiatief is afkomstig van de Nederlandse brouwer Bavaria, die drie jaar geleden een eerste keer in het centrum van Moskou en langs de muren van het Kremlin een Formule Eén-show organiseerde.


De omstreden Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet al zijn activiteiten in Nederland staken. Als de beheerders van de illegale website dit weigeren, verbeuren ze een dwangsom van 50.000 euro per dag. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De rechter bevestigt daarmee een eerder vonnis in kort geding dat de stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, tegen de beheerders van The Pirate Bay had aangespannen. De rechtbank zegt dat Peter Sunde Kolmisoppi, Fredrik Neij en Gottfrid Svartholm Warg de website thepiratebay.org en alle daarbij horende trackers en databases ontoegankelijk moeten maken voor Nederlandse gebruikers. Volgens de rechters handelt de site onrechtmatig omdat deze gebruikers in staat stelt op grote schaal inbreuk te maken op auteursrechtelijk beschermde werken. Beide gerechtelijke procedures zijn bij verstek behandeld.


De Ierse rockband U2 was het voorbije jaar de beste verdienende muziekband ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van het magazine Forbes. De Ierse groep incasseerde het voorbije jaar een bedrag van 130 miljoen dollar, onder meer dankzij een succesvolle wereldtournee. Op de tweede plaats volgt hardrockgroep AC/DC, die eveneens aan het toeren is geweest, met 114 miljoen dollar. Zangeres Beyoncé Knowles staat met ontvangsten van 87 miljoen dollar op een derde plaats, vooral dankzij een aantal lucratieve reclame-contracten. Bruce Springsteen (70 miljoen dollar en Britney Spears (64 miljoen dollar) vervolledigen de topvijf. Daarna volgen Jay-Z (63 miljoen dollar), Lady Gaga (62 miljoen dollar, Madonna (58 miljoen dollar), Kenny Chesney (50 miljoen dollar) en Coldplay en Black Eyed Peas (48 miljoen dollar).


Het Duitse autoconcern Daimler en de Chinese vrachtwagenbouwer Beiqi Foton Motor stappen in een joint venture voor de productie van medium en zware trucks. De Duits-Chinese onderneming krijgt ongeveer een waarde van 720 miljoen euro waard en moet de omzet van beide bedrijven in China, de grootste automarkt van de wereld, opdrijven. De trucks worden onder het merk Auman van Beiqi Foton op de markt gebracht, maar zijn voordien van de motortechnologie van Mercedes-Benz, dochter van Daimler. Er wordt gerekend op een productie van 100.000 exemplaren per jaar. De joint venture plant jaarlijks ook 45.000 zware dieselmotoren te bouwen. De samenwerking Daimler naar eigen zeggen een uitstekende springplank voor groei, rendabiliteit en expansie in China. Ook voor de productie van personenwagen gaat Daimler in zee met Chinezen. De partner daar is Beijing Automotive Industry Holding, de moeder van Beiqi Foton Motor.


De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett neemt de asbestrisico's en de risico's op milieuverontreiniging van de Amerikaanse verzekeraar CNA Financial Corporation over. Buffett krijgt daar een commissie van 2 miljard dollar voor. Berkshire Hathaway, het vehikel van Buffett, wordt via de deal verantwoordelijk voor de behandeling van mogelijke claims rond asbest en milieuverontreiniging die in de portefeuille van de verzekeraar zaten. Dankzij de transactie met Buffett kan CNA Financial Corporation naar eigen zeggen een significante bron van onzekerheid van zich afschudden. Het opnemen van asbestrisico's is niet nieuw voor Buffett. Vier jaar nam zijn holding Berkshire Hathaway de controle over van Equitas, een dochter van de verzekeringsmarkt Lloyds of London. Die was opgericht om de schokken van mogelijke verzekeringsclaims rond asbest en milieuverontreiniging op te vangen. Voor het opnemen van die risico's kreeg Berkshire toen ongeveer 7 miljard dollar.


Het pakket financiële maatregelen dat door de Amerikaanse Senaat is aangenomen, dwingt ook bedrijven uit de sectoren van energie en grondstoffen aan regeringen openbaar te maken. Ook moeten mijnbouwbedrijven het voortaan melden wanneer een aantal metalen - goud, cassiteriet, coltan en wolfraam - uit de Democratische Republiek Congo komen. Ze moeten laten zien wat ze hebben gedaan om te voorkomen dat rebellengroepen aan die grondstoffen verdienen. De organisatie Publish What You Pay, een coalitie van zeshonderd maatschappelijke organisaties over de hele wereld, heeft het over een historische maatregel. Deze wet werpt volgens de coalitie licht op de miljarden die olieconcerns en mijnbouwbedrijven aan regeringen betalen en bezorgt de bevolking in grondstofrijke gebieden de nodige informatie waarmee corruptie aan de kaak gesteld kan worden.


De Britse touroperator Goldtrail is failliet verlaard. Het bedrijf, dat voornamelijk vakanties verkocht via reisagentschappen in Groot-Brittannië, werd onder curatele geplaatst. Dat heeft de Civil Avatian Authority, het Britse bureau voor de burgerluchtvaart bekend gemaakt. Volgens de Association of British Travel Agents (ABTA) is Goldtrail een slachtoffer geworden van de economische recessie. Daarbij wordt gewezen naar cijfers van de Britse regering, die aantonen dat het buitenlands toerisme het voorbije jaar een zware impact heeft ondervonden van de economische crisis. Daar wordt gewag gemaakt van een daling met gemiddeld 15 procent. Goldtrail zou ongeveer 150.000 klanten tellen. Door het faillissement raakten minstens 16.000 Britse toeristen geblokkeerd in Turkije en Griekenland. Het ineenstorten van Goldtrail viel net voor de drukste vakantieperiode van Groot-Brittannië.


Rusland en Bulgarije hebben een akkoord getekend over een versnelde aanleg van de aardgasleiding door de Zwarte Zee. Bulgarije heeft daarbij een lagere gasprijs bedongen. De Bulgaarse minister van energie Traicho Traikov en zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjmatko hebben de overeenkomst voor de Southstream-pijpleiding ondertekend. Het project moet tot 63 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar door Bulgarije naar de rest van Europa transporteren. De pijpleiding wordt negenhonderd kilometer lang. Met Southstream moet het Russische Gazprom zijn positie op de Europese markt verder versterken. Op dit ogenblik heeft het Russische bedrijf een kwart van de Europese gasmarkt in handen. De bestaande pijpleidingen, die door Wit-Rusland en Oekraïne passeren, zijn op termijn ontoereikend en liggen politiek gevoelig.


Het alternatieve beursplatform Chi-X Europa zag zijn volumes in het tweede kwartaal van dit jaar pieken. Met zijn lagere kosten en snellere handel legt Chi-X de klassieke beurzen steeds meer het vuur aan de schenen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden op het beursplatform 72,1 miljoen transacties genoteerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar ging het over 37,1 miljoen transacties. De waarde van de transacties steeg van 209,5 miljard euro en 482,3 miljard euro. Alasdair Haynes, sinds december vorig jaar gedelegeerd bestuurder van Chi-X Europa, stelde in februari van dit jaar dat hij met het platform marktleider in Europa wou worden. Hij merkt op dat de zomer op de Europese financiële markten steeds een rustige periode is, maar Chi-X Europa een aantal interessante ontwikkelingen in de pijplijn heeft. Het platform is in handen van zakenbanken zoals Crédit Suisse, Getco en Bank of America en Instinet, een tak van Nomura Holdings.


Het Russische olieconcern Rosneft en het Amerikaanse energiebedrijf Chevron hebben een overeenkomst gesloten om gezamenlijk een gebied in de Zwarte Zee te ontwikkelen. Het gaat volgens Sergei Bogdanchikov, chief executive van Rosneft, over het blok Val Shatsky in de buurt van de omgeving van Novorossiisk. Gehoopt wordt dat het gebied een reserve heeft van 858 miljoen ton olie. Er zouden twee exploratie-boringen worden verricht. De Russische eerste minister Vladimir Poetin heeft er bij Chevron op aangedrongen om aandacht te besteden aan de milieu-aspecten van de exploratie. John Watson, chief executive van Chevron, beloofde dat het bedrijf alle mogelijke stappen zou ondernemen om de milieuveiligheid te garanderen. Hij merkte verder op dat het project bijzonder risicovol is en zware investeringen zou vergen. De prospectie alleen al zou ongeveer 1 miljard dollar kosten. De totale kosten zouden 32,4 miljard dollar kunnen bedragen.


Over twee jaar willen luchtvaartmaatschappijen 55 procent van hun tickets direct aan de consument verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau of touroperator. Vooral de verkoop via internet moet de traditionele kanalen vervangen. Dat blijkt uit een onderzoek van het informaticabedrijf Sita, gespecialiseerd in de luchtvaartindustrie. Op dit ogenblik wordt iets meer dan 40 procent van de tickets direct door de maatschappij aan de consument verkocht via internet, callcenter of tussenpersonen. In dat laatste geval gaat het om maatschappijen die passagiers verder boeken op aansluitende vluchten. De bulk van de verkopen geschiedt via het internet. Luchtvaartmaatschappijen willen passagiers ook vaker zelf laten inchecken. Nu checkt nog iets meer dan de helft van de passagiers in bij de balie. Dat moet binnen twee jaar minder dan een derde worden. Ook hier moet een verschuiving plaatsvinden door internet.


Het bedrijf HTC Corporation uit Taiwan heeft tijdens het eerste kwartaal een omzet van 60 miljard Taiwanese dollars gerealiseerd. Dat komt overeen met een bedrag van 1,5 miljard euro. De omzet lag daarmee 58 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 33 procent tot 9,7 miljard Taiwanese dollar. De groei wordt in belangrijke mate toegewezen aan de lancering van de smartphones Legend en Desire, die met de Android-technologie op de markt werden gebracht. HTC Corporation heeft zich in het verleden vooral gericht op het hogere marktsegment, maar is nu ook gestart met apparaten voor de massamarkt. HTC Corporation heeft een dispuut met Apple rond patenten. Beide bedrijven beschuldigen elkaar ervan de patenten van de andere partij geschonden te hebben. Een woordvoerder van HTC Corporation zegt te vermoeden dat de dossiers nog geruime tijd zullen aanslepen.


Het mijnconcern Rio Tinto investeert 200 miljoen dollar in de uitbreiding van ijzererts-mijnen in West-Australië, minder dan twee weken nadat onenigheid over een Australische mijnbelasting werd beslecht. Rio Tinto zegt dat het bedrag zal gebruikt worden voor werken aan de haven van Cape Lambert, zodat de productie in het Pilbara-gebied zou kunnen uitgebreid worden. Rio Tinto had ermee gedreigd om zijn investeringen terug te schroeven indien de Australische regering een geplande mijnbelasting van 40 procent zou worden doorgevoerd. Maar nadat Kevin Rudd als eerste minister werd opgevolgd door Julia Gillard, kon een nieuw akkoord worden bereikt. In het compromis werd afgesproken dat een belasting van 30 procent zal worden doorgevoerd. Tussen april en juni van dit jaar produceerde Rio Tinto 2 procent minder ijzererts dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.


De Japanse telecomdienstverlener Nippon Telegraph and Telephone (NTT) neemt het Zuid-Afrikaanse informatica-bedrijf Dimension Data over. De Japanse groep heeft daarvoor een bod ter waarde van 2,1 miljard Britse pond uitgebracht. De directie van beide bedrijven heeft al met de overname ingestemd. De trend van cloud computing is volgens de bedrijven de belangrijkste reden voor de overname. Er wordt aan toegevoegd dat de activiteiten van de twee bedrijven weinig overlappingen vertonen. De Japanse groep is onder meer actief op het gebied van beheerde netwerkdiensten, datacenters, systeemintegratie en mobiele dienstverlening. Dimension Data richt zich vooral op de ontwikkeling, beheer en onderhoud van informatica-infrastructuur, waaronder netwerkapparatuur en servers die bij klanten staan. Bovendien is de Japanse groep vooral actief in Azië. De overname zou de Japanse groep een betere positie moeten opleveren in Europa, het Midden-Oosten, Australië en Zuid-Afrika.


De Russische vliegtuigconstructeur Sukhoi zegt dat er verregaande gesprekken aan de gang zijn om dertig SuperJets te verkopen aan een Zuidoost-Aziatische klant. Het contract zou getekend worden tijdens de Farnborough International Airshow in Groot-Brittannië. De catalogusprijs voor de vliegtuigen bedragen volgens een woordvoerder van Sukhoi 31,7 miljoen dollar. Het gaat naar eigen zeggen het grootste contract uit de geschiedenis van de Russische vliegtuigconstructeur. Vorige maand maakte Mikhail Pogosyan, chief executive van Sukhoi, bekend dat de eerste drie SuperJets nog dit jaar op de markt zullen worden gebracht. Sukhoi is de eerste Russische constructeur van passagiersvliegtuigen sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Volgens een aantal analisten gaat met het order een bedrag van 1 miljard dollar gemoeid. Als mogelijke klanten worden Vietnam, Indonesië of Maleisië genoemd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home