Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 14, 2005

Greenpeace wil duurzamere vismethodes


De Nederlandse Greenpeace-afdeling wil tot een duurzamere bevissing van de Noordzee komen. De organisatie stelt dat het visbestand er anders op korte termijn heel zwaar zal worden bedreigd. Greenpeace wil daarom met de Noordzee-vissers onderhandelen om hen tot duurzamere vismethodes te brengen.

"Om één kilogram schol te vangen, moeten vissersboten in de Noordzee vier liter diesel verbruiken," merkt de milieu-organisatie Greenpeace op. Ze gebruiken volgens de vereniging zoveel brandstof omdat ze moeten zoeken naar de steeds schaarser wordende vis. "In plaats van de schuld te geven aan de dure brandstof, moeten vissers zich richten op een
fundamenteel andere manier van omgaan met de zee. Bijvoorbeeld door minder schadelijke vistechnieken te gebruiken en door een deel van de zee met rust te laten.

Greenpeace wijst erop dat de Noordzee leeggevist dreigt te raken. "Als we zo doorgaan, dan zal het rijke onderwaterleven in onze zee binnen tien jaar echt verdwenen zijn," waarschuwt de organisatie. "Maar gelukkig is het niet te laat. Als we
nu wat met zijn allen wat doen, kunnen we zorgen dat de Noordzee weer vol vis komt te zitten."

Maar de organisatie stelt dat ook de vissers daar echter hun steentje moeten aan bijdragen. "Vissers reageerden op de afnemende visaantallen door nog grotere netten en zwaardere motoren aan boord te gaan gebruiken," merkt Greenpeace op. "Dat heeft echter zijn prijs. Vier liter diesel kost ongeveer 1,54 euro. Voor een kilo schol op de veiling krijgt de visser tussen de 1 en 3 euro. Maar daarvan moeten bemanning en bootkosten worden betaald."

De Nederlandse vissers vragen dan ook subsidies aan de overheid. "Maar dat is geen oplossing," vindt Greenpeace. "De belastingbetaler moet niet opdraaien voor een visserijmethode, die zowel ecologische als economisch onhoudbaar is. De oplossing bestaat erin de natuur zijn gang te laten gaan. Dan komt alles vanzelf goed."

Greenpeace benadrukt dat men jonge vis de kans moet geven om te groeien in plaats van op jonge leeftijd al door zware netten wordt gevangen of gedood. "Dan kan de vis immers voor nakomelingen zorgen," zegt de organisatie. "Maar om de jonge vis die kans te geven, moeten we allereerst de meest schadelijke vistechnieken eens en voor altijd verbannen uit de
Noordzee."

Daarbij wordt verwezen naar de boomkorvisserij, waarbij netten met zware sleepkettingen de zeebodem omploegen voor platvis. "Daardoor wordt al het andere zeeleven verwoest," voert Greenpeace aan. "Talloze soorten vissen komen voor niks in de netten terecht en worden dood of bijna dood weer overboord gegooid."

Het is volens de organisatie echter juist met technieken die minder brandstof gebruiken en minder verwoestend zijn, dat de vissoorten kans gegund worden om te groeien. "Een nieuwe techniek die al een stap vooruit gaat, is de pulskor," wordt er aangestipt. "Deze methode sleept ook netten over de bodem, maar zonder zware kettingen. Maar nog steeds is overigens niet duidelijk of de soorten waar niet op gevist wordt, nu wel worden ontzien."

De echte oplossing om visstanden de kans te geven zich te herstellen is volgens Greenpeace het instellen van zeereservaten. "Beschermde zones, waarin niet mag worden gevist of andere schadelijke activiteiten mogen plaatsvinden, zoals gas- en oliewinning of het dumpen van afval," stelt de organisatie voor.

Greenpeace wijst erop dat wetenschappers aanraden om maar liefst 40 procent van de Noordzee uit te roepen tot reservaat. "Alleen in deze veilige stukken zee, kunnen vissen volwassen worden en zo weer voor veel nageslacht zorgen," zegt de organisatie. "Verschillende voorbeelden wereldwijd laten zien dat het werkt en dat de visstanden zowel binnen als buiten de reservaten aanzienlijk groeit."

Maar de vereniging stelt dat ook de visliefhebber zijn bijdrage kan leveren. "Dat kan door alleen vis te kopen die niet wordt bedreigd en waarop relatief duurzaam wordt gevist," suggereert Greenpeace. Daarvoor heeft de organisatie trouwens een Vis-a-card samengesteld, waarop de aanbevolen vissen worden vernoemd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home