Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 18, 2005

Economie in de media


Londen krijgt zijn eigen Hollywood Boulevard. Op de Londense Walk of Fame komen, naar het voorbeeld van de bekende laan in Los Angeles, de namen van de grootste Britse sterren. Charlie Chaplin, Peter Sellers, Alfred Hitchcock, maar ook Laurence Olivier, Nicole Kidman, Shirley Bassey en de Rolling Stones zijn bij de eerste zestien die een plaatsje krijgen op de Avenue of the Stars in Covent Garden. Om een plaatsje te kunnen krijgen, moet de artiest wel geboren zijn in Groot-Brittannië of de Britse Commonwealth, de voormalige Britse koloniën. De Avenue of Stars wordt op 18 september officieel geopend.

Het Europese Agentschap voor Veilig Vliegverkeer (AESA) moet worden uitgebreid. Dat heef commissaris van verkeer Barrot woensdag bekend gemaakt naar aanleiding van de vliegrampen in Griekenland en Venezuela. Barrot zou tegen het najaar voorstellen uitwerken. Zo vindt hij dat het agentschap meer verantwoordelijkheid moet krijgen voor het vliegverkeer, de opleiding van het boordpersoneel en de veiligheid van maatschappijen uit niet-Europese landen. De AESA zou volgens Barrot meer moeten functioneren als de Federal Aviation Administration (FAA), zijn Amerikaanse tegenhanger. Hoewel er al een samenwerking bestaat, zijn het immers nu nog altijd de nationale organisaties die de eindbeslissing hebben.

NASA-astronaut Steve Robinson gaat de geschiedenis in als maker van de eerste buitenaardse podcast-uitzending ooit. Robinson voerde vorige week reparaties uit aan het hitteschild van de Space Shuttle. Kort na het werk aan het hitteschild nam de astronaut een drie minuten durende internetshow op. De astronaut stuurde het MP3-bestand naar de Nasa, die de opname vervolgens op de website zette.

Archeologen hebben in Bulgarije ruim 15.000 gouden sieraden opgegraven. Wetenschappers vergelijken de unieke collectie met de legendarische schatten van het antieke Troje. Bij de sieraden gaat om koninklijke versierselen uit het Thracische rijk. De voorwerpen zijn waarschijnlijk in het derde millennium voor het begin van onze jaartelling gemaakt. De objecten zijn gevonden bij het dorp Dabene in het midden van Bulgarije. De opgravingen begonnen vorig jaar nadat een archeoloog had gezien dat een boerin een ketting van gouden ringetjes droeg. De man van de boerin had de ketting gemaakt van sieraadjes die hij op zijn akker had gevonden.

Toeristen laten zich steeds minder van de wijs brengen door terroristische aanslagen of andere calamiteiten. Die conclusie trekt de Nederlandse reisonderneming OAD uit een eigen onderzoek. Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 duurde het tien weken voordat de boekingen weer herstel toonden. Dat was anders na recente aanslagen in onder meer Londen en Turkije. Toen vertoonden de boekingen na een dip van enkele dagen alweer een opgaande lijn. Calamiteiten beginnen volgens OAD langzaam maar zeker een maatschappelijk verantwoord risico te worden. "De boekingen trekken steeds sneller weer aan," aldus nog het reisbureau.

De oprichter van CNN, Ted Turner, wil bij een hereniging van Noord- en Zuid-Korea een vredespark laten aanleggen op de plek waar nu de gedemilitariseerde zone ligt. Het niemandsland strekt zich uit over de volle breedte van het Koreaanse schiereiland. Het heeft een lengte van 248 kilometer en een breedte van 4 kilometer. In vijftig jaar tijd is het gebied een wildparadijs geworden. Er zijn naar schatting 2900 verschillende plantensoorten, zeventig verschillende soorten zoogdieren en 320 verschillende vogelsoorten. Dat gebied wil Turner in de toekomst beschermen.

De BBC beproeft een digitale videorecorder die alle programma's van twintig zenders op zeven achtereenvolgende dagen opneemt via een internetaansluiting. De onderzoeksafdeling van de BBC werkt daartoe samen met het bedrijf Promise.tv. Ze werken aan een digitale videorecorder met een harde schijf van 3,2 terabyte. De codenaam voor het project is Pandora. Hoeveel BBC investeert in het downloadkastje is niet bekend. De Engelse omroep onderzoekt hoe consumenten door televisie-archieven surfen als ze honderden, zo niet duizenden, uren aan recente televisiebeelden direct beschikbaar hebben op hun televisie. Volgende maand begint BBC ook met een experiment waarbij ze via peer-to-peer-technologie televisiebeelden vanuit haar eigen mediaservers naar geselecteerde groepen huishoudens verspreidt. Die ontlasten dan de servers van de BBC omdat niet iedereen daar de beelden komt halen, zo hoopt de publieke omroep.

Op de basis Cape Canaveral in Florida is de lancering van een Delta-raket met een Amerikaanse weersatelliet vlak voor de start voor de tweede keer afgeblazen. In de nacht van maandag op dinsdag werd de lancering ongeveer drie kwartier voor de opening van het lanceerplatform afgeblazen vanwege een probleem met de Delta. Woensdagochtend vroeg werd de lanceerprocedure minder dan vijf minuten voor de sluiting van het lanceervenster stilgelegd. De Amerikaanse ruimtevaartinstantie NASA heeft nu besloten om geen nieuwe datum voor de lancering te plannen. Eerst moet er goed gekeken worden naar de technische problemen die keer op keer verantwoordelijk waren voor het uitstel. Waarschijnlijk dient zich pas in oktober een nieuw lanceervenster aan. De Delta 4, die de kunstmaan GOES-N van de firma Boeing en het weerkundig instituut NOAA moet lanceren, stond al op de rol voor mei.

De investeringen van de Europese industrie voor de bescherming van het milieu zijn tussen 1999 en 2002 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In 1999 besteedde de industrie van de vijftien oude lidstaten van de Europese Unie 33 miljard euro aan milieubescherming. Dat komt overeen met 0,41 procent van het bruto binnenlands product. In 2002 daalden de uitgaven tot 25 miljard euro, of 0,27 procent van het bbp. De chemische industrie was de sector die het meeste geld besteedde aan milieubescherming. In 2002 spendeerde de industrie 29 procent van de totale middelen op het vlak van milieubescherming aan de behandeling van vuil water. Ook afvalverwerking (28 procent) en maatregelen tegen luchtvervuiling (17 procent) nemen een flinke hap uit de milieubegroting van de bedrijven.

BaFin, de beurswaakhond in Duitsland, is een onderzoek gestart naar mogelijke handel met voorkennis bij de Duitse autogroep DaimlerChrysler. BaFin wil onderzoeken of zij die aandelen hebben gekocht voor het vertrek van topman Jurgen Schrempp werd bekendgemaakt, reeds op de hoogte waren van diens ontslag. Na die aankondiging op 28 juli, steeg het aandeel van DaimlerChrysler in één dag met 11 procent. De beursautoriteit deed al enkele routinecontroles en ontdekte daarbij mogelijke illegale handel. Aan de banken en beurshuizen wordt nu gevraagd om de namen door te geven van alle mensen die voor het aangekondigde ontslag aandelen hebben gekocht. Aan de groep DaimlerChrysler vraagt BaFin mee te delen wie precies op de hoogte was van het vertrek van Schrempp. Het aandeel steeg op 28 juli met meer dan 10 procent. Dat is de sterkste stijging op één dag in de geschiedenis van het bedrijf. Er werden die dag 61,5 miljoen aandelen verhandeld, wat tien keer meer is dan het normale gemiddelde.

De Russische aardgasproducent Gazprom zou concrete plannen hebben om een meerderheidsbelang te nemen in het Russische olieconcern Sibneft, dat nu nog voor 72 procent in handen is van de miljardair Roman Abramovich. Gazprom zou 10 miljard dollar moeten lenen - een absoluut recordbedrag naar Russische normen - om de overname te financieren. De betrokken banken zijn ABN Amro en Dresdner Kleinwort Wasserstein. Het nieuws is het zoveelste bewijs dat de Russische Staat zijn greep op de energiesector wil vergroten. Door één groot concern te creëren, kan bovendien de concurrentie aangegaan worden met Amerikaanse of Britse reuzen. Gazprom levert een kwart van alle aardgas in Europa en is ook actief in de olieraffinage. De totale waarde van Sibneft bedraagt ongeveer 16,3 miljard dollar. Volgens analisten kan de waarde van Sibneft oplopen tot 20 miljard als buitenlandse bedrijven mogen meedingen.

Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu in het oosten van Congo, wordt binnenkort mogelijk van de kaart geveegd. Dat blijkt uit een rapport van vulkanologen. Volgens het document zou Goma verplaatst moeten worden naar een veiligere plaats, want de stad loopt volgens de wetenschappers het risico om binnen twee jaar weggeveegd te worden door een lavastroom. In januari 2002 werd al bijna tachtig procent van Goma vernield door een lavastroom van de vulkaan Nyiragongo. Die zou binnen de twee jaar opnieuwe kunnen uitbarsten. Er zou slechts dertien procent kans zijn dat de stad het dit keer overleeft. De overheid van het gebied zou weigeren het rapport openbaar te maken.

Op Cyprus heeft de openbare aanklager de luchtvaarmaatschappij Helios, de eigenaar van het vliegtuig dat zondag neerstortte in Griekenland, aangeklaagd wegens dood door schuld. De vliegramp kostte aan alle 121 mensen aan boord van het ramptoestel het leven. De politie op het eiland in de Middellandse Zee deed de afgelopen week al twee keer huiszoeking in de kantoren van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij, die volgens sommige bronnen niet voldoende aandacht zou besteden aan de veiligheid van haar toestellen. Een defect aan het luchtdruksysteem zou het toestel fataal zijn geworden. Een oud-medewerker van Helios verklaarde op de televisie dat het bewuste vliegtuig eind vorig jaar ook al eens problemen met de luchtdruk heeft gehad.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home