Windmolenparken dodelijk voor zeefauna?
Gisteren raakte bekend dat het Electrabel-windmolenpark op de Vlakte van de Raan in de Noordzee er niet zal komen. Het zou niet alleen voor een visuele vervuiling van de Vlaamse kust zorgen, maar zo dicht bij het vasteland ook een gevaar opleveren voor vogels. Maar volgens een Nederlands akoestiek-specialist is een turbinepark ook schadelijk voor andere dieren.
De aanleg van grootschalige windmolenparken in de Noordzee heeft volgens maritiem akoesticus Wim Verboom van de Nederlandse technologie-organisatie TNO een ernstig verstorend effect op vissen en zeezoogdieren, zoals de beschermde bruinvissen. Door geluidsoverlast tijdens de bouw, maar ook daarna, zouden waterdieren volgens hem ernstige gehoorbeschadigingen oplopen.
Verboom stelt dat het heien van de stalen buizen van de windmolens in de zeebodem al het eerste probleem vormt. "In de Verenigde Staten heeft onderzoek opgeleverd dat vissen snel gehoorbeschadiging oplopen," benadrukt hij. "Voor het heien van één paal zijn zo’n 1.500 klappen nodig. Vissen die in de onmiddellijke omgeving van de heiplaats zwemmen, zijn onmiddellijk dood."
In bedrijf zijnde windmolens maken volgens hem bovendien net zoveel geluid als een groot zeeschip. "De tandwielkast in de kop van de molen veroorzaakt onderwater geluidstrillingen van zo’n 150 decibel," voerde hij aan. "Algemeen bekend is dat bruinvissen wegvluchten van schepen. Bruinvissen zullen dus nooit het gebied van windmolenparken binnengaan, met als gevolg dat de bruinvissen voor onze kusten worden verdreven."
Verboom benadrukte verder dat veel waterdieren hebben hoogontwikkelde geluidsorganen om zich te oriënteren, voedsel te vinden en met elkaar te communiceren. "Ze moeten het van geluid hebben om partners te vinden en gevaar te ontwijken," aldus Verboom. "Een zeedier met gehoorbeschadiging is eigenlijk zowel blind als doof tegelijk. Een bruinvis die niet meer goed kan horen hongert dood. Zo zou er ook een verband kunnen bestaan tussen de strandingen van walvissen en het toegenomen lawaai op zee."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home