Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 16, 2005

Economie in de media


Sluikstorten neemt jaar na jaar toe. Vorig jaar werden 11 procent meer processen-verbaal opgesteld dan het jaar voordien. Dezelfde trend zet zich door voor nachtlawaai. Daarvoor werden vorig jaar 10 procent meer processen-verbaal opgesteld. De algemene criminaliteit in België daalde vorig jaar met 2,7 procent, maar het aantal milieumisdrijven volgt die trend niet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Toppers bij de milieumisdrijven zijn sluikstorten en nachtlawaai. Het aantal pv's voor overtredingen van de bepalingen over afvalverwerking steeg sinds 2000 met 18 procent. Die stijging is bijna volledig te wijten aan sluikstorten. Het aantal pv's voor nachtlawaai steeg op vijf jaar tijd met 21 procent, waarvan maar liefst 10 procent in de loop van vorig jaar.

De bosbranden die Portugal sinds vrijdag teisteren, zijn in hevigheid toegenomen. In het noorden en het centrum van het land zijn op nieuwe plekken brandhaarden ontstaan. Dit weekeinde kwamen bij bluswerkzaamheden zeker twee brandweerlieden om het leven. De Portugese autoriteiten meldden maandag dat er veertien grote branden zijn in de dichtbeboste gebieden. Circa 2300 brandweermannen, ondersteund door negen pelotons militairen, zeshonderd brandweerauto's en achttien blusvliegtuigen, zijn in de weer om de vuurzeeën te bestrijden. Van de achttien districten waarin Portugal is opgedeeld, geldt in zeventien een maximale of verhoogde alarmfase. Talloze dorpjes in het midden van het land zijn ontruimd. De vlammen bedreigen ook de centraal gelegen stad Pampilhosa de Serra. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de harde wind en aanhoudende hitte. Het kwik steeg maandag opnieuw tot dik boven de 40 graden. Veel brandweerkorpsen bestaan uit vrijwilligers, die niet beschikken over speciale brandwerende kleding. De voorzitter van de Portugese brandweerbond, Duarte Caldeira, deed daarover maandag zijn beklag. Dit jaar kwamen al acht brandweerlieden om door bosbranden. Portugal maakt een periode van extreme droogte door, die sinds 1945 niet is geëvenaard. Naar schatting ging dit jaar in totaal al meer dan 118.000 hectare woud in vlammen op. Vorig jaar was dat 130.000 hectare.

Een Russische Sojoez-raket heeft in de nacht van zaterdag op zondag een Amerikaanse telecomsatelliet gelanceerd.
De 2086 kg zware telecomsatelliet Galaxy-14 (zie foto) werd 1 uur en 38 minuten na de lancering probleemloos in zijn gewenste geostationaire baan om de aarde gebracht op een hoogte van 36.000 km, aldus het Russische persbureau Itar-Tass. De satelliet is gebouwd door Orbital Sciences Corporation in opdracht van satellietexploitant PanAmSat en zal verbindingen verzorgen voor kabel tv, internet en andere communicatiedoeleinden. Oorspronkelijk zou de Amerikaanse satelliet met behulp van een Ariane 5-raket in de ruimte worden gebracht, maar vanwege de drukke lanceerkalander van Arianespace’s basis Kourou in Frans-Guyana, zocht Arianespace met steun van het consortium Starsem hulp bij het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. Starsem en Arianspace hadden al eerder een concept gelanceerd waarbij Sojoez-raketten ingezet kunnen worden indien de Ariane’s niet beschikbaar zijn. De lancering van de Galaxy-14, die eerder nog een etmaal werd uitgesteld, betende de 1699ste vlucht van een Sojoez-draagraket.

De Australische zakenbank Macquarie overweegt met andere investeerders een overnamebod van 1,4 miljard pond sterling (2 miljard euro) in contanten uit de brengen op de Londense effectenbeurs (LSE). Dat heeft de bank maandag laten weten naar aanleiding van berichten in de Australische pers. Vorig jaar bracht Deutsche Börse, de exploitant van de beurs in Frankfurt, een bod van 1,35 miljard pond uit op de LSE. Het bedrijf trok dat in na afwijzing door de directie van de Londense beurs en verzet van de eigen aandeelhouders. Voor de LSE bestaat nog steeds belangstelling van Euronext, de uitbater van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon. De Britse krant Sunday Times meldde in het weekeinde dat er ook weer interesse is van OM Gruppen, de exploitant van de beurs in Frankfurt. Het Zweedse bedrijf kwam in 2000 met een bod van 1,06 miljard pond. Dat werd afgewezen. De LSE liet maandag weten nog niet formeel te zijn benaderd door Macquarie. Beleggers lijken er rekening mee te houden dat er een bod komt. De beurskoers van de LSE steeg maandag na het nieuws uit Australië met 4,5 procent tot 577 pence. Daarmee kwam de waarde van het bedrijf op 1,47 miljard pond.

Maleisië is getroffen door de ergste luchtvervuiling in acht jaar. Het Aziatische land kampt met zware luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door meer dan duizend bosbranden die op het Indonesische eilanden Sumatra en Borneo woeden. Windstromen verplaatsen de rook over de straat van Malakka naar Maleisië. Volgens nieuwsbronnen op Maleisië is de overlast niet meer zo erg geweest als in het seizoen van 1997-1998, toen aanhoudende droogte als gevolg van het weerfenomeen El Niño maandenlang hevige bosbranden teweeg bracht. Maleisië heeft maandag een team van honderd brandweerlieden en 25 reddingswerkers naar buurland Indonesië gestuurd te helpen bij het blussen van circa 1200 bosbranden op Sumatra en Borneo. Het team nam 29 ton aan blusapparatuur mee. Bosbranden in Indonesië zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Boeren en landeigenaren steken hun grond opzettelijk in brand om deze geschikt te maken voor de landbouw. Indonesië bereidt zich op dit ogenblik voor om regen op te wekken. Het land wil drie Hercules-vliegtuigen uitrusten met chemicaliën die de aanmaak van wolken moeten bewerkstelligen. De techniek om regen op te wekken is gebaseerd op het besprenkelen van wolken met grote hoeveelheden chemicaliën zoals natriumchloride (zeezout) of calciumchloride. De kleine waterdruppels waaruit een wolk bestaat, zetten zich af op de ingebrachte kristallen en komen dan als neerslag omlaag. De methode werd in maart van dit jaar ook in Thailand toegepast om de aanhoudende droogte te bestrijden.

De federale regering heft de milieuvergunning voor de bouw van een zeewindmolenpark voor de kust van Knokke op.
Die beslissing betekent zo goed als zeker het einde van het betwiste windmolenproject van Seanergy, een consortium van Electrabel en baggeraar Jan De Nul. Het consortium kreeg in 2002 de belangrijkste vergunningen voor de bouw van een windmolenpark op de Vlakte van de Raad, enkele kilometers voor de kust van Knokke. Het project zou 220 miljoen euro kosten. Begin 2003 schorstte de Raad van State de vergunningen voor het park, op verzoek van een inwoonster van Knokke. Vorige maand kwam de Raad van State terug op de schorsing. Het zag er naar uit dat Seanergy zijn molens zou kunnen bouwen. Met de opheffing van de vergunning maakt de regering opnieuw een kruis over de zeewindmolens. De regering vindt dat het project niet duurzaam is door het grote protest. Bovendien werd de Thorntonbank ingekleurd als de exclusieve plaats voor windmolens. Mogelijk spelen andere argumenten mee, zoals een weigering om het dominante Electrabel nog nieuwe productiemiddelen toe te staan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home