Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 25, 2005

Economie in de media

De politie van Los Angeles heeft de computer te hulp geroepen in zijn strijd tegen wangedrag van politieagenten. In het datamining-systeem, dat 35 miljoen dollar heeft gekost, worden klachten en andere mogelijk belangrijke gegevens over politieagenten opgeslagen. Die gegevens kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op vervolgingen, rechtszaken, gebruik van geweld en dergelijke. Het datamining-systeem onderzoekt op grond daarvan of er patronen schuilen in de vastgelegde gegevens die op mogelijk wangedrag van agenten wijzen, en laat een waarschuwing zien als het dergelijke patronen bij een agent vaststelt. De bouw van het systeem is een uitvloeisel van de problemen waar de politie van Los Angeles met name in de jaren negentig van de vorige eeuw kampte, toen het korps onder zware kritiek kwam wegens misdragingen en het verdoezelen daarvan. Het Amerikaanse ministerie van justitie gaf het korps naar aanleiding daarvan de opdracht orde op zaken te stellen, en er met name ook voor te zorgen dat het toezicht op de agenten van het korps verbeterd zou worden. Met het datamining-systeem wil de politie er voor zorgen dat er overzicht ontstaat over de activiteiten van de korpsleden en dat ingrijpen minder afhankelijk wordt van de acties die de directe superieuren al of niet ondernemen.

Het Indiase olie- en gasbedrijf ONGC gaat nauw samenwerken met het staalconcern Mittal Steel bij het opkopen van olievelden, het bouwen van raffinaderijen en het aanleggen van pijpleidingen in het buitenland. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. Mittal Steel is grotendeels eigendom van de uit India afkomstige staalbaron Lakshmi Mittal en de grootste staalproducent ter wereld. ONGC (Oil and Natural Gas Corp.) is het grootste olieconcern van India. Beide bedrijven hebben een overeenkomst getekend voor twee gezamenlijke projecten. In het eerste project gaan zij investeren in de raffinage, handel en het vervoer van olie en aardgas. De andere joint-venture gaat zich toeleggen op het aankopen van olie- en gasvelden. Ook gaat dit onderdeel investeren in buitenlandse oliemaatschappijen. ONGC krijgt een belang van 51 procent en Mittal 49 procent in beide projecten. Door hun activiteiten te combineren hopen ONGC en Mittal beter en efficienter te werk te gaan. India heeft grote behoefte aan energie. Het land importeert jaarlijks ongeveer 70 procent van de aardolie die het nodig heeft uit het buitenland. Ongeveer de helft van het benodigde aardgas komt daar vandaan. Door de snel groeiende economie heeft India steeds meer gas en olie nodig. Het is de vierde economie van Azie.

Het Amerikaanse PepsiCo is niet van plan om zijn Franse concurrent Danone over te nemen, bevestigt het economische dagblad Les Echos in zijn maandageditie. De krant citeert verklaringen van personen binnen de Autoriteit van de Financiële Markten (AMF). Les Echos schrijft dat "zondagavond", de AMF "heeft verklaard dat tijdens de laatste gesprekken met de protagonisten van de 'beurs-soap', PepsiCo de AMF heeft toevertrouwd dat het zich momenteel niet klaarmaakt voor een dergelijke operatie". Het gerucht over de overname van Danone door PepsiCo hield afgelopen week de beurs in zijn greep.

De sp.a-parlementsleden Magda De Meyer en Bart Martens hebben in Kamer en Senaat een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en gas dit ook automatisch toegekend krijgen. Bovendien zorgt het wetsvoorstel ervoor dat dit tarief gegarandeerd lager ligt dan wat op de vrijgemaakte markt kan worden bekomen. Begin juni bleek uit onderzoek van Test-Aankoop dat in zeven op de tien gevallen het sociaal elektriciteitstarief duurder uitviel dan het meest voordelige tarief op de markt. Met de automatische toekenning aan de gegarandeerd laagste prijs willen de sp.a'ers dat alle rechthebbenden het sociaal tarief ook echt ontvangen, zonder dat ze er nadeel van kunnen ondervinden. De automatische toekenning zorgt bovendien voor veel minder paperassen, zo verluidt. Sinds enige tijd hebben mensen met betalingsmoeilijkheden recht op een 'sociaal tarief' voor gas en elektriciteit. Het gaat onder meer om leefloontrekkers, mensen met een gewaarborgd inkomen als bejaarde of een tegemoetkoming als mindervalide. In Vlaanderen gaat het over 4 procent van de huishoudens of ongeveer 100.000 gezinnen. Het sociaal tarief wordt vastgelegd per ministerieel besluit en moet door alle leveranciers worden aangerekend aan rechthebbenden die erom vragen.

Disney is maandag onder vuur komen te liggen van dierenbeschermers, omdat het zwerfhonden in zijn nieuwe themapark in Hongkong laat afmaken. Disney heeft hondenvangers van de regering laten komen om het park vrij van zwerfhonden te maken voor de opening ervan in september. De honden belanden in asiels, waar ze worden afgemaakt. Volgens de dierenbeschermers zijn de honden vriendelijk en gezond, doordat de bouwvakkers in het park die hebben verzorgd en sommige ook als waakhond hebben ingezet. In een brief aan de krant South China Morning Post, die hem maandag publiceerde, stellen de dierenvrienden dat een organisatie als Disney de morele verplichting heeft voor de honden te zorgen. In Hongkong worden honden die niet geregistreerd en gechipt zijn meestal binnen vier dagen in staatsasiels afgemaakt.

De Vlaamse chrysant is aan een opmerkelijke opmars bezig in de VS. Vorig jaar werden in Amerika zo'n 90 miljoen chrysantenstekken verhandeld. De man die mee verantwoordelijk is voor die chrysantenrage, is de Vlaming Noël Vincent (50) uit het West-Vlaamse Moorslede. "We hebben in zes jaar tijd bijna 100 nieuwe variëteiten gelanceerd op de Amerikaanse markt", aldus Vincent. "Er staan nog ruim 100 soorten klaar, maar die houden we nog even in België". De chrysantenteelt is vooral in de herfst big business. "Belgen dragen chrysantenpotten naar het kerkhof, maar die traditie bestaat niet in Amerika", zegt de vertegenwoordiger bij ontwikkelingsbedrijf GediFlora in Oostnieuwkerke. "Ginds versieren ze rond Haloween hun voortuintjes met rode, oranje of okergele chrysanten. Er ligt voor Vlaamse chrysanten nog een enorme markt open".

De Europese Commissie is bezorgd over de "duidelijke hardere houding" van de Cubaanse overheid tegen andersdenkenden. Cuba heeft vrijdag een groep dissidenten opgepakt. Veel anderen zitten al langere tijd in het gevang. "De arrestaties illustreren de extreme sociale spanning in Cuba", aldus de Europese Commissie, in een verklaring maandag. De arrestaties overschaduwen volgens Brussel dat Cuba een dissident, Martha Beatriz Roque, vrijdag heeft vrijgelaten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home