Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 01, 2006

Clemenceau mag naar India


Een afgeschreven Franse oorlogsbodem mag naar India gebracht worden, waar hij op het Indische Alang, de grootste werf voor scheepsverschroting ter wereld, zal ontmanteld worden. Milieugroeperingen proberen de afvaart nog te verhinderen omdat het schip vol zit met asbest, wat de arbeiders van Alang zou blootstellen aan gevaar voor hun gezondheid.

De Clemenceau is een Frans vliegdekschip dat onder meer ingezet werd in de eerste Golfoorlog. In 1997 werd het schip echter uit dienst genomen en vervangen door het nucleaire vliegdekschip Charles de Gaulle. Sindsdien lag het afgeschreven schip afgemeerd in de haven van Toulon. Het was de bedoeling dat het schip naar India zou overgebracht worden voor verschroting, maar dat stuitte op protest van milieubewegingen.



Die beweerden immers dat de Indische arbeiders niet voldoende uitgerust waren om met asbest om te gaan en dus een gezondheidsrisico konden lopen. Maar een rechter in Parijs heeft die bezwaren afgewezen, zodat de Clemenceau toelating heeft gekregen om uit te varen voor zijn laatste tocht. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontmanteling heeft opgemerkt dat de veiligheid van de arbeiders in Alang zal beschermd worden.

De milieubewegingen hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan. Ze stellen daarbij dat de misschien niet in de mogelijkheid zullen zijn om het vertrek van de Clemenceau te beletten, maar dat dit niet wil zeggen dat het schip ook zijn eindbestemming zal bereiken. Greenpeace stelt dat ongeveer de helft van wereldwijde vloot in India wordt verschroot, maar dat daar bijzonder weinig reglementering bestaat en dat de arbeiders weinig bescherming genieten tegen ongevallen en gevaarlijke producten.

Volgens de milieubeweging zouden de voorbije twintig jaar duizenden mensen bij ongevallen op de schrootwerven het leven verloren hebben. Daarbij is geen rekening gehouden met de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home