Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 05, 2005

Economie in de media


De Vereniging van Vlaamse Radio- en Televisiepers heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Prijzen van de Radio- en Televisiekritiek 2005. 'Matroesjka's', 'Het Bourgondisch Complot' met Michiel Hendrickx, de tweede reeks van 'Peking Express' met Roos Van Acker, 'Trigger Happy' en 'Chris & Co Live' kregen de nominaties in de categorie Prijs van de Televisiekritiek. In de categorie Prijs van de Radiokritiek gingen drie nominaties naar de Studio Brussel-programma's 'De ochtend van Studio Brussel' met Wim Oosterlinck, 'Duyster' van Ayco Duyster en 'Het Leugenpaleis' van Bart Peeters en Hugo Matthyssen, dat speciaal naar aanleiding van de viering van 75 jaar radio nog eens op antenne ging. Ook de Radio 1-programma's 'Het Beste Moet Nog Komen' en 'De Bende van Marconi' kregen een nominatie. Voor beste jeugdprogramma nomineerden de radio- en televisiejournalisten 'Booh!' en 'Het Verstand van Vlaanderen' en de Ketnet-programma's 'Sprookjes', 'Bumba' en 'Karrewiet'. De winnaars in elke categorie worden op 28 januari bekend gemaakt. De 'Pak-de-Poen-Prijs' voor het slechtste programma gaat in 2005 naar de trend waarbij de kijkers gemanipuleerd worden om hun betalende stem zo vaak mogelijk uit te brengen per sms, en dit onder het mom van interactiviteit. Alle zenders maken zich hier volgens de jury aan schuldig.

Het golflandje Qatar is qua inkomen per hoofd van de bevolking de op twee na rijkste staat van de wereld geworden. Die berekening heeft de in Koeweit gevestigde GIH, Global Investment House, gemaakt. De zakenbank zet in zijn publicatie zondag alleen nog Luxemburg en Noorwegen hoger. Het bruto binnenlands product (bbp) van Qatar is volgens GIH gegroeid van 23,7 miljard in 2003 tot 28,45 miljard in 2004. Dat heeft tot een forse toename van het inkomen geleid. GIH komt voor Qatar tot een bruto nationaal product per hoofd van de bevolking van 38.421 dollar. In de lijst voor 2005 van het bbp per capita van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, staat Qatar negende.

De Franse film 'Caché' van de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke is zaterdag uitgeroepen als beste Europese film van 2005. Dat gebeurde in Berlijn tijdens de 18e editie van de uitreiking van filmprijzen door de Europese Film Academie. De film gaat over de koloniale tijd van de Fransen in Algerije. Haneke kreeg er meteen de prijs bij voor beste Europese filmmaker van het jaar. De Franse acteur Daniel Auteuil werd uitgeroepen tot beste acteur uit Europa dit jaar. Hij speelt in Caché. Op het filmfestival van Cannes werd de film reeds betiteld als de best geregisseerde film van het jaar. De Duitse Julia Jentsch kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in Sophie Scholl - Haar Laatste Dagen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdagavond kreeg de Schotse acteur Sean Connery een onderscheiding voor zijn hele oeuvre.

Het bedrijvenconglomeraat Virgin, van ondernemer en avonturier Richard Branson, gaat volgens Britse zondagsbladen een belang in kabeltelevisiemaatschappij NTL kopen. De onderneming wordt de eerste geïntegreerde televisie-, internet en telefoonmaatschappij van Groot-Brittannië. Met de overname is volgens de Daily Telegraph 4,5 miljard pond (6,9 miljard euro) gemoeid. Formeel zwijgen de ondernemingen. De Sunday Telegraph beweert echter er zeker van te zijn dat Branson maandag gaat aankondigen dat hij zijn divisie mobiele telefonie, Virgin Mobile, wil integreren met de Britse kabeltelevisiemaatschappij NTL. Deze nieuwe mediagroep zou dan meer dan vijf miljoen betaaltelevisieklanten, 2,5 miljoen breedbandklanten, 4,3 miljoen abonnees voor de vaste telefonie en meer dan vijf miljoen gebruikers van zijn mobiele netwerk hebben. Met deze nieuwe mediagroep kan de flamboyante Branson een mediatycoon worden en de uitzendrechten van de Engelse voetbalcompetitie, de Premiership, verwerven. Die liggen nu nog bij Sky TV, dat deels in handen is van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Volgens curator Philippe Jehasse heeft Formule 1-organisator Didier Defourny zijn eigen bedrijf DDF1 de voorbije maanden fors geplunderd. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar, toen de maatschappij reeds virtueel failliet was, streek Defourny maandelijks 30.200 euro op, terwijl in 2004 zijn maandelijks salaris 8.000 euro bedroeg. De curator verbaast zich ook over facturen van de bedrijven van Didier Defourny aan DDF1. Eind mei 2005 lagen er al voor 250.000 euro facturen voor niet geleverde prestaties. En dit terwijl het bedrijf in staking van betaling verkeerde. De ticketverkoop voor de Grote Prijs 2005 wekt bij de curator eveneens verbazing op. Hij stelt een verschil van 200.000 euro vast tussen de reserveringen en de boekhoudkundige bedragen.

België en Benin hebben vrijdag een akkoord ondertekend dat de logistieke steun uittekent die het Belgisch leger gaat geven aan een bataljon Blauwhelmen uit Benin dat vanaf volgend jaar gaat dienen in Congo. Het betreft een technisch arrangement dat ondertekend werd door de ministers van Defensie van beide landen, Pierre Osho en André Flahaut. Benin stuurt een jaar lang minstens 750 manschappen naar het noorden van Katanga in het raam van de VN-vredesmissie in Congo. België had er eerder mee ingestemd dit bataljon logistiek en financieel te steunen, bijvoorbeeld door pansterwagens uit te lenen, en daarmee verbonden, instructeurs en mecaniciens uit te sturen.

China heeft voor het eerst erkend dat het land organen van geëxecuteerde gevangenen verkoopt aan buitenlanders voor orgaantransplantatie. Dat meldt de Britse krant The Times in zijn zaterdageditie. Jarenlang werd het ontkend, maar de onderminister van Volksgezondheid Huang Jiefu, zegt nu in een interview dat de orgaanhandel wijd verspreid is. Hij belooft om de regels te verscherpen. Tot nu toe gold alleen dat de familie van de geëxecuteerde toestemming moest geven. China voerde executies lange tijd uit met een nekschot of een schot rechtstreeks in het hart. Sinds het eind van de jaren negentig gebruikt het land dodelijke injecties, die de organen beter geschikt maken voor donatie. China voert meer transplantaties uit dan andere landen, met uitzondering van de Verenigde Staten. China telde sinds 1993 60.000 niertransplantaties, 6.000 levertransplantaties en 250 harttransplantaties. Orgaantransplantaties zijn big business. Een lever kost voor een Chinees 26.000 euro, voor een buitenlander 35.000 euro. Dat is dertig procent goedkoper dan in het Westen. Hoeveel personen er jaarlijks worden geëxecuteerd in China wordt niet bekend gemaakt. Amnesty International schat het aantal tussen de 3.400 en 6.000.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home