Krijgt albatros een nieuwe woonst?
De laatste kortstaart-albatrossen hebben het Japanse eiland Torishima als broedplaats. Het vulkanisch gebied wordt echter geregeld geteisterd door uitbarstingen, modderstromen en erosie. Daardoor loopt de soort bij een nieuwe calamiteit weggevaagd te worden. Een Amerikaanse organisatie wil nu echter de dieren proberen te verhuizen naar een veiliger plek.
De Amerikaanse Fish & Wildlife Service wil lokvogels en opgenomen albatros-geluiden gebruiken om de dieren te overtuigen uit te wijken naar een gebied dat hen even aantrekkelijk lijkt als Torishima. Dat is op dit ogenblik het winterverblijf van de 2.000 overgebleven kortstaart-albatrossen van de wereld.
De soort brengt de zomer echter door aan de zuidkusten van Alaska. Het verplaatsen van de dieren is echter geen eenvoudige opdracht, want zeblijven hun hele leven lang bij dezelfde partner en zijn ook heel trouw aan hun geboorteplaats. Het is dan ook niet evident om hen te overtuigen van broedplaats te veranderen.
Biologen van de Fish & Wildlife Service vrezen dat het onmogelijk zal zijn om de gewoontes van de volwassen dieren te veranderen. Dus hoopt men op de jonge dieren, die misschien wel op een nieuwe plek zouden kunnen aarden, indien de verhuis op het juiste ogenblik gebeurt. Eennieuwe locatie is echter nog niet gekozen.
Het systeem werd door Japanse wetenschappers al gebruikt om een kleine groep over te hevelen naar de andere zijde van Torishima, waar het terrein minder gevaarlijk is voor de dieren. De dieren kwamen in het noorden van de Stille Oceaan vroeger overvloedig voor, maar ze waren zeer gegeerd omwille van hun pluimen, die gebruikt werden voor pennen en beddenvulling.
In het begin van de twintigste eeuw was de soort bijna uitgestorven. De jacht is echter gestopt en de vijandige omgeving van Torishima is volgens de biologen nu de belangrijkste bedreiging voor de kortstaart-albatros. Maar ook olievervuiling, plastic afval en vishaken maken nog altijd talloze slachtoffers.
De kortstaart-albatros wordt in de Verenigde Staten, Japan en Canada erkend als een bedreigde diersoort.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home