Uniek diamantproject in Angola?
De Beers wil in Angola op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om diamanten te winnen. Maar de Zuid-Afrikaanse grondstoffengigant stelt dat het nog jaren zal kunnen duren vooraleer de Angolese diamantproductie weer op gang kan gebracht worden.
De Beers heeft enkele weken geleden zijn kantoren in Angola, jarenlang geteisterd door oorlogen, heropend. In 2001 trok het diamantconcern zich terug uit Angola, nadat de regering duidelijk had gemaakt dat er een herziening van de mijn-consessies zou komen.
"Het is niet in te schatten hoe lang het zal duren vooraleer er weer operationele activiteiten kunnen worden opgestart," benadrukte Charles Skinner, topman van De Beers Angola. Maar er zou wel snel begonnen worden met de verdere exploratie van het consessie-gebied van De Beers in Angola.
Angola heeft die nieuwe interesse vooral te danken aan zijn stijging van de diamantprijzen, de beperkte voorraad en het einde van een burgeroorlog die 27 jaar heeft gebeurd. Dat trekt een aantal bedrijven aan om exploraties te beginnen of herop te starten.
Het land is al de tweede grootste olieproducent van de Sub-Sahara en wordt ook gezien als mogelijk één van de grootste diamantproducenten van de wereld. De Angolese rivieren blijken grote diamantvoorraden te omvatten, maar geologen moeten nog altijd de belangrijkste diamantaders ontdekken.
De Beers heeft een consessie van 3.000 vierkante kilometer in het diamant-rijke noordoosten van Angola. Voor de problemen van 2001 had het diamantbedrijf zelfs een consessie van 66.000 vierkante kilometer, maar dat werd door de Angolese regering vier jaar geleden drastisch herleid.
Skinner is er van overtuigd dat De Beers zijn bronnen zal vinden. Hij heeft het daarbij over vijftig kimberlites, rotsformaties waar diamant terug te vinden zou kunnen zijn. "Maar daarbij moet er eerst door 200 meter zand geboord worden," benadrukt Skinner. Bovendien wordt er met vliegtuigen naar nieuwe sporen van kimberlites gezocht.
Ongeveer één procent van de kimberlites is volgens Skinner ook echt een diamantmijn. "In Angola ligt dat aantal wellicht echter hoger," stipt hij aan. "De rivieren zitten vol met diamant en dat moet ergens vandaan komen."
Verwacht wordt dat het verkennen van het consessie-gebied nog twee tot drie jaar zal duren, waarna de graafwerken in het zand nog eens twee jaar extra in beslag zou nemen. Dit is volgens Skinner trouwens een uniek project. "Niemand heeft ooit voordien onder een laag zand van 200 meter naar kimberlites gaan zoeken," stipt hij aan.
De Beers bezit 49 procent van de exploratie- en mijn-operaties van de consessie. De rest is eigendom van het Angolese staatsbedrijf Endiama. Bovendien verwacht Skinner dat het concern ook zal moeten instaan voor de heraanleg van de vernielde wegen naar de diamant-gebieden.
Skinner benadrukte daarbij dat de diamant-industrie een groot aandeel zal hebben tot de ontwikkeling van het Angolese binnenland. "De oliewinning gebeurt hoofdzakelijk op zee," benadrukte hij. "Het is echter de diamant die een belangrijke rol zal gaan spelen bij de heropbouw van Angola.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home