Italiaanse werkloosheid door gerontocratie?
Italië kreunt onder een enorme jeugdwerkloosheid, die nagenoeg nergens in Europa zo'n hoog niveau haalt. Ook hervormingen blijken volgens velen de situatie niet te verbeteren. Het probleem schuilt volgens hen vooral in een onaangepast onderwijs en in de Italiaanse gerontocratie.
Volgens cijfers van de Italiaanse statistisch intstituut Censis is de jeugdwerkeloosheid in Italië het voorbije jaar van 23,4 op 25 procent gestegen. "Daarbij worden vooral jonge vrouwen getroffen," stipt Claudia Russo aan in de Duitse krant Die Welt. "Bij hen zit zelfs 28 procent zonder werk. Op dat vlak staat de derde grootste economie van Europa binnen de Europese Unie zelfs op de voorlaatste plaats. Alleen Griekenland doet nog slechter."
Maar belangrijk is ook de locatie. In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië is bijna de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar
werkloos. In het noordoosten zakt dat cijfer echter tot vijf procent. "Maar verhuizen is voor vele Zuid-Italiaanse jongeren ook geen oplossing," voert Gregorio De Felice, economist van de Banca Intesa in Milaan aan. "In het noorden vinden ze een weinig betaalde job en moeten ze ook nog hoge huren betalen. Ze blijven liever thuis, want daar is het leven goedkoop en kan men bij de familie blijven wonen."
Volgens Stefania Tommasini van Promoteia, een economisch onderzoekscentrum uit Bologna, stelt dat de structuren van de
Italiaans economie veel losser zijn geworden, waardoor het voor bedrijven interessanter zou worden om jongeren in dienst te nemen. "Maar desondanks neemt de jeugdwerkloosheid eerder toe dan af," benadrukt Onorio Rosati van de werknemersorganisatie CGIL. "Italië zit in een resessie en is niet meer concurrentieel," meent hij. "Dagelijks verliezen we arbeidsplaatsen. Er is veel meer nodig dan enkele hervormingen."
Daarbij wordt gewezen naar de nood aan een betere onderwijssysteem. "Het Italiaanse onderwijs is hopeloos verouderd en staat mijlenver van de arbeidswereld," wordt er geklaagd. "Scholen bereiden studenten niet meer voor op een beroep. Dat zijn in Italië twee compleet gescheiden elementen van de maatschappij geworden."
Italië verliest volgens Rossi ook veel jong talent aan buitenlandse universiteiten en als gevolg daarvan ook aan de buitenlandse arbeidsmarkt. "In Italië kunnen zij geen carrière maken," vertelt ook Gregorio De Felice. "In Italië worden de meeste hoge posten door oude mensen bezet. Men moet minstens zestig jaar zijn om aan de top te raken. Italië heeft een gerontocratie."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home