Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 08, 2005

Economie in de media



Het blijft in tegenstelling tot de verminderde vertragingen in Europa een ramp met het zoekraken van bagage van vliegtuigpassagiers. Van elke 1000 passagiers raken bij de grote Europese luchtvaartmaatschappijen gemiddeld 11,9 koffers zoek. KLM-passagiers zijn er het slechtste af: van de 1000 koffers komen er gemiddeld 17,4 niet op de plaats bestemming aan. Bij moedermaatschappij Air France zijn dat er ’slechts’ 12,2. En ook de grote KLM-concurrenten British Airways (15,6) en Lufthansa (14,2) doen het iets beter. Bagage is officieel vermist na 21 dagen en de maximale vergoeding per koffer bedraagt ruim 1000 euro.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn maandag aangekomen bij een nucleaire fabriek in de Iraanse stad Isfahan. Volgens een Iraanse functionaris zullen zij daar camera's installeren en dan de zegels weghalen die zij vorig jaar daar zelf aanbrachten. Teheran wil de installatie in Isfahan heropenen. In de fabriek wordt uraniumerts omgezet in het gas uraniumhexafluoride, de grondstof voor de verrijking van uranium. Onderhandelingen met de Europese Unie over stopzetting van het Iraanse nucleaire programma liepen vorige week vast.

De bemanning van het jacht Pelorus van de rijkste Rus, Roman Abramovitsj, heeft een fout gemaakt bij het voltanken van het schip voor de zomervakantie. In plaats van diesel ging er vorige maand in de haven op Malta benzine in de tanks. Dat gaat Abramovitsj - eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea - behalve de ergernis over het uitstel van zijn vakantie met zijn vrouw en vijf kinderen, een klein vermogen kosten. De vakantie op het jacht had half juli moeten beginnen. Het gezin vloog daarom naar Sardinië, waar het schip uiteindelijk op 28 juli arriveerde. Een volle tank - voldoende voor een reis om de wereld - kost ongeveer 170.000 euro. Maar het leeghalen en reinigen van de tank en de motor - een langdurige operatie - is volgens specialisten duurder: naar schatting zeker 1,5 miljoen euro en mogelijk meer dan 10 miljoen euro als de motor onherstelbaar beschadigd is. De Pelorus, die meer dan 100 miljoen euro heeft gekost, is met zijn lengte van 115 meter het op vier na grootste jacht ter wereld.

Door een ondergrondse overstroming zijn 103 Chinese mijnwerkers vast komen te zitten in de zuidelijke provincie Guangdong. Reddingswerkers zijn onderweg naar de kolenmijn in Xingning, zo berichtte het Chinese persbureau Xinhua zondag. Mijnongelukken in China hebben in de eerste zes maanden van dit jaar al 2700 levens gekost. Vorig jaar stierven 6000 Chinese mijnwerkers als gevolg van overstromingen, instortingen en explosies. China is de grootste kolenproducent ter wereld. Peking heeft onlangs aangekondigd de werkomstandigheden in de mijnen te verbeteren en wil een groot aantal particuliere mijnen sluiten omdat daar de omstandigheden vaak het slechts zijn. Dat weerhoudt sommige eigenaren er niet van om de regels te breken en de mijnen illegaal open te houden.

Het internationale beraad in Peking over het omstreden Noord-Koreaanse atoomprogramma is zondag vooralsnog zonder resultaat afgesloten. De zes betrokken partijen besloten de draad weer op te pakken op 29 augustus, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het overleg was zondag de dertiende dag ingegaan. Noord-Korea weigert tot dusver in te stemmen met een gezamenlijke slotverklaring. Het belangrijkste twistpunt is de eis van Noord-Korea dat het ook na eventueel afzien van een kernwapenprogramma wel kernenergie mag gebruiken voor vreedzame doeleinden. Daar wil Washington niets van weten. Pyongyang herhaalde zondag dat het land kernwapens ontwikkelt. "We bouwen nucleaire wapens omdat de VS hebben gedreigd ons met kernwapens aan te vallen," aldus de Noord-Koreaanse onderhandelingsleider. Aan het beraad doen behalve Noord-Korea ook Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Japan, Rusland en China mee. Vooral de Verenigde Staten vertrouwen Pyongyang niet en denken dat kerncentrales voor civiel gebruik snel omgebouwd kunnen worden voor militaire doelen.

De Aziatische kernmachten India en Pakistan zullen elkaar voortaan vooraf informeren over testen met raketten. Bovendien komt er een 'hotline' tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken in beide naties. De maatregelen moeten zorgen voor vermindering van de spanningen tussen beide aartsvijanden en zorgdragen dat er geen kernoorlog tussen beide uitbreekt. Volgens de Britse omroep BBC zal de directe telefoonverbinding in september worden aangelegd. De maatregelen maken deel uit van een vorig jaar begonnen vredesdialoog tussen New Delhi en Islamabad. Pakistan en India voerden al driemaal oorlog met elkaar, waarvan twee met de omstreden regio Kashmir als inzet.

De bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Brussel realiseerden in 2004 veertig procent van hun gezamenlijke omzet buiten Europa. Het Amerikaanse continent is goed voor 30 procent van de totale omzet. Dat blijkt uit een onderzoek van de dataleverancier TijdBeursmedia. De omzetcijfers werden geanalyseerd van alle bedrijven op de continumarkt van Euronext Brussel. De onderzochte bedrijven boekten in 2004 een totale omzet van 81 miljard euro, waarvan 32 miljard of 40 procent buiten Europa. Azie is overigens goed voor 8 procent, het Amerikaanse continent voor 30 procent. De verkopen in de VS en Azië helpen de goede prestaties van de Belgische aandelen te verklaren.

Het Duitse uitgeversconcern Axel Springer neemt voor 2,5 miljard euro het grootste commerciële televisiebedrijf van Duitsland, ProSiebenSat.1, over. Door de transactie wordt de jaaromzet van het concern bijna verdubbeld tot 4,2 miljard euro. Springer betaalt de aankoop grotendeels in contanten. Het concern zal ook een bod uitbrengen op de aandelen van de minderheidsaandeelhouders. "We profiteren hier van een unieke gelegenheid", aldus topman Mathias Döpfner. Springer heeft al een belang van twaalf procent in ProSieben en koopt nu een pakket van 50,5 procent van een groep investeerders rond de Amerikaans-Israëlische miljardair Haim Saban, die het bedrijf in 2003 overnamen van het failliete KirchMedia van Leo Kirch. Springer, uitgever van onder meer 'Bild' en 'Die Welt', verwerft dankzij deze overname de controle over de televisiezenders ProSieben, Sat.1 en nieuwszender N24. Door die overname vormt het Duitse uitgeversconcern bovendien een tweede geïntegreerde mediagroep in Duitsland naast Bertelsmann, dat onder meer eigenaar is van de RTL-groep en het weekblad Stern. De Belg Guillaume de Posch, topman bij ProSiebenSat.1, juicht de overname door Springer toe. "Na de succesvolle herstructurering en de recente groei van het marktaandeel en de winst, is het belangrijk de onderneming nieuwe strategische perspectieven te bieden", zo luidt het. de Posch zou, in overleg met Springer, ProSiebenSat.1 ook na de overname blijven leiden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home