Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 02, 2011

Zelfmoord blijft plaag bij Indiase landbouwbevolking

Het voorbije decennium hebben minstens tweehonderdduizend Indiase boeren zelfmoord gepleegd. Eén op drie benam zichzelf het leven met pesticiden. Dat blijkt uit extrapolaties van cijfers van de Indiase overheid. Journalist Palagummi Sainath, een expert rond landelijke armoede in India, merkt echter op dat die cijfers echter nog een onderschatting vormen en hij verwacht dat de situatie nog erger zal worden. Volgens Sainath pleegt om de dertig minuten ergens in India zelfmoord. Hij voegt er aan toe dat de armoede een zware tol heeft geëist in het landelijke India. Vooral schulden en een verlies aan landbouwgrond door onsuccesvolle teelten zouden de belangrijkste oorzaken vormen voor de problemen.

"Landbouwers hadden vroeger de financiële mogelijkheden om hun kinderen naar school te sturen, maar dat is niet langer het geval," merkt Sainath op tegenover de Britse krant The Independent. "India telt wel meer dollar-miljardairs dan Groot-Brittannië, maar heeft ook zeshonderd miljoen inwoners die in armoede leven. De rijkdom is niet naar de lagere bevolkingsklassen doorgesijpeld. De oorzaak van de armoede in India is heel complex. Belangrijk is echter de instorting van de markten op lange termijn. De prijs van katoen ligt op dit ogenblik twaalf keer lager dan dertig jaar geleden." Eén mislukte oogst veegt alle financiële reserves van de landbouwers weg.

Wetenschapper Vandana Shiva wijst echter ook naar de introductie van genetische gemanipuleerde teelten. "Elke zelfmoord kan in verband worden gebracht met Monsanto," voert zij aan. "De genetisch gemanipuleerde producten van Monsanto hebben ertoe geleid dat de oogsten mislukten en hebben geleid tot armoede omdat bij de teelten gebruik gemaakt moest worden van kunstmeststoffen en pesticides." Dat wordt door Monsanto echter ontkend. Het biotechnologie-bedrijf zegt dat de armoede in India vele oorzaken heeft. Onder meer het weer heeft een belangrijke rol gespeeld, met onder meer een droogteperiode van tien jaar in Rajasthan.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home