Nieuwsoverzicht
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat alles moet worden gedaan om de euro te verdedigen. Merkel gaf in haar nieuwjaarstoespraak toe dat Europa de voorbije maanden voor een grote beproeving heeft gestaan. De Duitse bondskanselier merkte op dat de euro, die volgens haar veel meer is dan een munteenheid, moet versterkt worden. De euro vormt volgens Merkel het fundament onder de welvaart. Duitsland heeft volgens de bondskanselier Europa en de eenheidsmunt nodig, voor de eigen voorspoed en om de uitdagingen in de wereld te overkomen. Merkel benadrukte nog dat Duitsland zijn verantwoordelijkheden nakomt, zelfs als dat soms moeilijk is. Duitsland is de grootste donateur aan het Europese reddingsfonds voor zwakke eurolanden zoals Griekenland en Ierland. Merkel ligt in eigen land onder vuur omdat veel Duitsers vinden dat ze niet hoeven op te draaien voor de financiële problemen van andere eurolanden.
Er wordt een Europees keurmerk ingevoerd voor webwinkels. Euro Safe Shop moet duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid van webshops voor de consument. Het is ook de bedoeling het voor ondernemers overzichtelijker te maken om met hun webwinkel actief te worden in het buitenland. Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, zegt te hopen met het nieuwe initiatief een verdere stap te kunnen zetten in de richting van een betrouwbaar internet zonder grenzen. Het keurmerk is voorbehouden aan webwinkels die voldoen aan een welomschreven gedragscode. Het keurmerk wordt uitgegeven door de stichting Internet E-Commerce Association Europe (IECA-Europe), die het bevorderen van veilig kopen en verkopen op het internet binnen de Europese Unie als belangrijkste doelstelling heeft.
Het Indiase conglomeraat Sahara India Pariwar heeft het Londense luxehotel Grosvenor House overgenomen van Royal Bank of Scotland. De Indiase groep zegt 470 miljoen pond te hebben betaald voor het hotel. Drie jaar geleden, voor het uitbreken van de financiële crisis, werd de waarde van het complex nog op meer dan 1 miljard pond geschat. Royal Bank of Scotland (RBS), dat voor 80 procent eigendom is van de Britse staat, had het luxehotel tien jaar geleden verworven, bij de aankoop van twaalf hotels van de keten Le Méridien voor 1,25 miljard pond. Het hotel wordt nu van de hand gedaan in het kader van een breder programma van de bank, dat de verkoop van niet-strategische bezittingen inhoudt. Grosvenor House wordt momenteel uitgebaat door Marriott. Het hotel is gelegen in Mayfair, één van de mooiste wijken van de Britse hoofdstad. Het hotel telt 420 kamers, 74 suites en 27 vergaderzalen.
De Amerikaanse boekenketen Borders heeft aangekondigd de betalingen aan een aantal uitgevers te zullen moeten uitstellen. Dat is naar eigen zeggen nodig om de financiële reserves van de groep te beschermen. De Amerikaanse keten werd met financiële problemen geconfronteerd nadat zijn beschikbare kredietfaciliteiten waren herleid omdat de waarde van de activa van Borders is gedaald. De boekenketen zegt te zullen proberen om de kredietfaciliteiten te vervangen. Een woordvoerder van het bedrijf voegde er aan dat er met de uitgevers wordt gepraat over een herschikking van de betalingen. Indien de boekenketen geen oplossing vindt, zou het bedrijf binnen de volgende drie maanden al zijn financiële middelen hebben kunnen uitgeput. Mogelijk worden er een aantal activa verkocht. De groep verkocht drie jaar geleden al zijn Britse activiteiten. Die legden vorig jaar de boeken neer.
Tussen Rusland en China is een eerste pijpleiding voor het transport van olie in gebruik genomen. De leiding werd na twee maanden tests geopend. De verbinding, die Siberië met de Chinese stad Daqing verbindt, heeft een lengte van 2.694 kilometer. Daarvan ligt 930 kilometer op Chinees grondgebied. De leiding heeft een capaciteit van 30 miljoen ton per jaar. Rusland zegde vorig jaar toe drieëntwintig jaar lang olie aan de Chinese markt te zullen leveren. In ruil daarvoor verstrekte de Chinese regering een lening van 25 miljard dollar aan Russische oliebedrijven voor de aanleg van een pijpleiding. China wil het energie-aanbod zoveel mogelijk diversificeren om niet van één handelspartner afhankelijk te zijn. China is de grootste energieconsument ter wereld. Het merendeel van de energie komt uit steenkool, maar de Chinese regering investeert de jongste tijd ook meer in energie uit gas, wind en zon.
De staalsector en de mijnbouw zullen dit jaar nieuwe records aan beursintroducties laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg. Daarbij wordt opgemerkt dat de vraag naar aandelen het voorbije jaar het aanbod gevoelig heeft overstegen. Vooral de vraag naar grondstoffen in India en China geeft volgens Bloomberg de aanzet voor bedrijven uit de mijnbouw of de staalindustrie om naar de beurs te stappen. Tim Goldsmith, analist bij PricewaterhouseCoopers, merkt op dat er heel wat geld op zoek is naar een nieuwe bestemming. Er wordt op gewezen dat er bij de beursintroducties van Petronas Chemicals, Rusal en Coal India nog voor 70 miljard dollar een investeringsgeld is overgebleven. Het voorbije jaar haalden mijnbouw en zware industrie een bedrag van 30,3 miljard dollar. Vier jaar geleden werd een recordbedrag van 32,21 miljard dollar opgehaald.
De Chinese overheid heeft het internettelefoneren zodanig gereguleerd dat Skype uit China wordt verbannen. Alleen de internetdiensten van China Telecom en China Unicom zijn nog legaal en mogen nog worden gebruikt. China meldt een strijd te voeren tegen illegale internettelefonie en wil daarom het bellen beperken, maar waarnemers stellen dat de nieuwe wet op internetbeldiensten vooral een economische achtergrond heeft. China wil zijn eigen telecombedrijven immers beschermen tegenover Skype, dat gevoelig goedkoper is. Telefoneren vanuit China naar de Verenigde Staten kost met een vaste telefoonlijn bijvoorbeeld 0,27 euro per minuut. Via Skype is dat slechts 0,02 euro. China telt op dit ogenblik bijna een half miljard internet-gebruikers. Die populatie creëert een belangrijke inkomstenbron voor Chinese bedrijven, zodat de Chinese overheid de sector zoveel mogelijk wil afschermen van de buitenlandse concurrentie.
Ook na de toetreding tot de World Trade Organization (WTO) zal Rusland de eigen autoproducenten blijven beschermen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd. Hij voegde er wel aan toe dat Rusland daarbij de regels van de Wereldhandelsorganisatie zal respecteren. Rusland heeft het voorbije jaar bilaterale handelsproblemen opgelost met de Verenigde Staten en met de Europese Unie. Daardoor hebben die geen bezwaar meer tegen het Russische lidmaatschap. De Russische regering moet wel nog enkele multilaterale dossiers regelen. Daarover wordt de volgende maanden onderhandeld met de World Trade Organization. De afscherming van de automarkt door de Russische overheid is één van de belangrijkste problemen die daarbij ter sprake zullen worden gebracht. Momenteel geldt een invoertaks van 30 procent op buitenlandse wagens. De voorbije zomer kondigde Poetin nog aan plannen te hebben om die taksen nog te verhogen.
De Spaanse pensioenen en minimumlonen worden dit jaar opgedreven. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zijn eindejaarstoespraak gezegd. Alle pensioenuitkeringen zullen volgens Zapatero met 1,3 procent worden opgedreven. Daarmee wil de Spaanse regering naar eigen zeggen de inflatie van vorig jaar compenseren. Bij de kleinste pensioenen zou zelfs een stijging met 2,3 procent worden doorgevoerd. Ook het minimumloon wordt met 1,3 procent opgedreven tot 641,4 euro. Het minimumloon in Spanje behoort tot de laagste in de eurozone. Zapatero herhaalde ook dat de Spaanse pensioenleeftijd moet worden verhoogd. Op dit ogenblik ligt die pensioenleeftijd op vijfenzestig jaar. Over een periode van zeventien jaar moet daar echter twee jaar bijkomen. Spanje moet volgens Zapatero immers maatregelen nemen om zich in te stellen op de demografische evoluties.
De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft vorig jaar in totaal voor 89 miljoen pond sterling boetes opgelegd. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen de boetes in totaal opliepen tot 35 miljoen pond. Het voorbije jaar werd ook de grootste individuele boete uit de geschiedenis van de Britse financiële regulator, die wordt omgevormd tot de Consumer Protection and Markets Authority, opgetekend. In juni van vorig jaar werd aan JP Morgan een boete van 33,3 miljoen pond opgelegd omdat de zakenbank het nagelaten had om geld van klanten op afzonderlijke rekeningen te bewaren. Goldman Sachs kreeg een boete van 17,5 miljoen dollar omdat de investeringsbank het had nagelaten om aan de Financial Services Authority te melden het onderwerp te zijn van een Amerikaans onderzoek. Daarnaast werd aan zestig mensen verboden nog langer actief te zijn in de financiële sector.
De Russische president Dimitri Medvedev heeft twee hooggeplaatste directeurs uit de ruimtevaart weggestuurd na de mislukte lancering van drie belangrijke communicatiesatellieten begin december. Viatsjeslav Filin, ondervoorzitter van het ruimteconglomeraat RKK Energia, werd ontslagen. Eenzelfde sanctie werd opgelegd aan Viktor Remisjevski, ondervoorzitter van het Russische ruimteagentschap Roskosmos. Daarnaast werd een officiële vermaning gegeven aan Anatoli Perminov, topman van Roskosmos. Daarnaast zal Roskosmos volgens de verklaring samen met de Russische president aanvullende maatregelen nemen om de discipline in zijn eigen structuren te versterken. De drie satellieten van het Russische communicatiesysteem Glonass belandden door de mislukte lancering in de Stille Oceaan belandden. Volgens de onderzoekscommissie konden de navigatiesatellieten niet in een baan rond de aarde gebracht worden omdat er te veel brandstof aanwezig was in de draagraket.
Bankiers verwachten zich dit jaar aan een lagere bonus. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het persbureau Reuters. Daarbij wordt gewag gemaakt van een daling met ongeveer 7 procent. Dat verlies zou slechts gedeeltelijk worden geconfronteerd door een hoger vast salaris. Sommige bankiers verwachten zelfs een bonusdaling van meer dan 30 procent. Slechte handelscijfers wegen op de winsten, waardoor de bonusvoorzieningen krimpen. In Azië zou het bonusverlies nog het best kunnen worden opgevangen. Dat dankt de Aziatische regio aan de sterkere economische groei dan in het westen. De enorme bonussen kwamen na het uitbreken van de financiële crisis zwaar onder vuur te liggen nadat overheden wereldwijd duizenden miljarden dollars moesten besteden om de banken overeind te houden. Amper een jaar later betaalden de banken opnieuw bonussen alsof er niets was gebeurd. Dat lokte bij de publieke opinie zware verontwaardiging uit.
Oud-oliemagnaat Michail Chodorkovski gaat in beroep tegen het vonnis van veertien jaar wegens witwassen en diefstal van olie. Volgens zijn advocaat heeft het vonnis tegen de voormalig oliemagnaat niets met recht te maken. Ook medebetichte Platon Lebedev gaat in beroep. Het tweetal kan pas over zeven jaar vrijkomen. Rusland heeft de internationale kritiek op de vonnissen opnieuw van de hand gewezen. Sergei Lavrov, minister van buitenlandse zaken, zei dat de Russische rechtspraak niet onder invloed staat van buitenlandse of binnenlandse autoriteiten. Westerse landen hebben Rusland zwaar bekrisiteerd vanwege de nieuwe straf voor oud-oliemagnaat Michail Chodorkovski. De oud-topman van het inmiddels failliete olieconcern Yukos zit al een straf uit voor belastingontduiking. Die zou volgend jaar aflopen. Critici denken dat Chodorkovski is veroordeeld omdat hij een tegenstander is van de Russische premier Vladimir Poetin. `
In Spanje geldt voortaan een nieuw en strenger rookverbod. Het is nu verboden te roken in alle horecazaken en in ziekenhuizen en scholen. Grotere restaurants en cafés waren eerder al verplicht om aparte rokersruimtes in te richten, maar nu zal ook in kleinere zaken niet meer gerookt mogen worden. Spanje is de vierde grootste tabakproducent van de Europese Unie en werd gezien als rokersvriendelijk. De nieuwe antirookwet is één van de meest strenge in de Europese Unie. Over twee jaar moeten alle lidstaten van de Europese Unie een rookverbod hebben in openbare ruimten. Spanje kent al sinds vier jaar een antirookwet, maar die liet ruimte aan café-eigenaren om te beslissen of ze het verbod zouden overnemen. Boetes op overtreding van de nieuwe wet lopen uiteen van 3.000 euro tot 10.000 euro. De Spaanse horeca vreest voor een omzetverlies van 10 procent.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home