Aardbevingen bedreigen megasteden
Vele grootsteden worden door aardbevingen bedreigd. Dat moet alvast blijken uit de 'World Stress Map', die tijdens het Afred Wegener Symposium in Bremerhaven werd voorgesteld. Daarbij wordt gesteld dat de aarde onder grote druk staat en enorme krachten aan het inwerken zijn op de continenten. Dat leidt op sommige plekken tot aardbevingen en volgens de betrokken wetenschappers worden daarbij tientallen wereldsteden bedreigd.
De 'World Stress Map' is een weerslag van drukmetingen op 14.000 verschillende locaties over de hele wereld. Aan de hand daarvan werd bekeken in welke richting druk uitgevoerd werd en waar die zich kan ontladen, namelijk aan de boorden van aardplaten. Eén van de grote risicogebieden is uiteraard het tsunami-gebied in de Indische Oceaan bij Sumatra, waar de Indisch-Australische aardplaat onder de Eurasische plaat schuift.
Maar wetenschappers van de universiteit van Karlsruhe, samenstellers van de kaart, waarschuwen dat het onderzoek ook het Japanse Tokyo - een gebied met 30 miljoen inwoners - als een bijzonder gevaarlijke zone aanduidt. Sommige onderzoekers bestempelen haar als een stad die op haar dood aan het wachten is. Aangevoerd wordt echter dat nog talloze andere megasteden zich in risicogebieden situeren.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties zullen de meeste steden de volgende vijftien jaar hun inwonersaantal verdubbelen. In de risicogebieden zullen over tien jaar 25 steden gesitueerd zijn met meer dan tien miljoen inwoners. Sommige geologen voorspellen voor de toekomst dan ook dat aardbevingen jaarlijks aan één miljoen mensen het leven zullen kosten. "Deze eeuw zal verschrikkelijke aardbevingen kennen die hun gelijke niet hebben gehad in de geschiedenis," stellen ze.
In Europa is volgens de onderzoekers vooral Istamboel in gevaar, waar de druk zich de voorbije 64 jaar zou opgebouwd hebben in het 160 kilometer lange Marmara-gebied. Het gevoeligste gebied van de Verenigde Staten is uiteraard de Sint-Andreasbreuk, die Los Angeles en San Francisco in zijn greep heeft. De wetenschappers stellen dat deze breuk nog vrij mild is en minder gevaarlijk is dan andere gebieden.
De onderzoekers stellen dat ze wel kunnen meten hoe de druk zich opstapelt en hoe snel de aardplaten zich bewegen, onder meer met satelliet-metingen. Maar voorspellen wanneer een aardbeving zal gebeuren, blijft onmogelijk.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home