Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 18, 2005

Voedingsindustrie niet energievriendelijk


De Europese voedingsindustrie slaagt er niet in om zijn productiebproces energievriendelijker te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Utrecht. De onderzoekers doen daarbij een oproep aan regeringen en aan de sector om meer inspanningen te leveren om het milieu te sparen.

"De voedingsproducenten klagen dat de enorme energiekosten hun winsten wegvreten," schrijft Ahmed El Amin in het magazine Food Production Daily. "Maar de sector, één van de grootste van de Europese Unie, staat ook onder druk om energie-efficiënter te werken en de uitstoot van broeikasgassen te beperken."

De Utrechtse onderzoekster Andrea Ramirez kwam tot de vaststelling dat de productiegroei ervoor gezorgd heeft dat het energieverbruik van de Europese voedingsindustrie jaarlijks met 1,8 procent stijgt. "Maar tegelijkertijd werd bij die productie slechts een energiebesparing van 0,2 procent gerealiseerd," benadrukt ze.

De groeiende energiekosten worden volgens Ramirez veroorzaakt door een groeiende vraag, een stijgende consumptie per hoofd en een groei van het transport, aangezien grotere hoeveelheden voedsel over grotere afstanden moeten vervoerd worden. "Tenzij er duidelijke verbeteringen worden aangebracht in het energieverbruik, zal de behoefte van de Europese voedselketen alleen maar vergroten," stipt Ramirez aan.

Die besparingen kunnen volgens Ramirez perfect gerealiseerd worden zonder de economische groei van de sector te schaden. "Een aantal sectoren, zoals de veeteelt, heeft bewezen dat dergelijke reducties moglijk zijn," stelt ze. "Maar verbeteringen zijn alleen het gevolg van de concentratie van de industriële productie, wat weinig vooruitzichten biedt voor de toekomst.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home