Vijf kanshebbers voor Gazprom-project
Het Russische oliebedrijf Gazprom heeft een lijst van vijf buitenlandse bedrijven bekend gemaakt die zouden kunnen deelnemen aan een gasproject ter waarde van 20 miljard dollar aan de Noordpool. De betrokken gasvoorraden zouden voldoende zijn om de Verenigde Staten een halve eeuw van energie te voorzien.
De bedrijven in kwestie zijn Statoil en Hydro uit Noorwegen, Chevron, ConocoPhillips uit de Verenigde Staten en Total uit Frankrijk. Gazprom, de grootste gasproducten van de wereld, wil 51 procent van het project in handen houden.
Voor Gazprom betekent dit het allereerste LNG-gasproject. Een aantal bedrijven - zoals Sempra - is ook als verkoper van energie geïnteresseerd in het project.
"Over de verdeelsleutel tussen de buitenlandse partners is nog geen beslissing genomen," benadrukte Gazprom-topman Alexei Miller. Een definitieve overeenkomst moet ten vroegste volgend jaar verwacht worden.
Daartegen zou het aantal mogelijke partners tot twee of drie herleid kunnen zijn. De start van het project is volgens Miller voorzien voor 2010, al is er ook sprake van een vertraging tot 2012.
De grote uitdaging van het betrokken Shtokman-project is het oppompen van gas uit het ijswater, 550 kilometer ten noorden van Noorwegen en het bouwen van een gasfabriek in het onhergzame noorden van Rusland. Daartegenover staat ook een gasreserve van 3,2 triljoen kubieke meter, meer dan de jaarlijkse globale consumptie.
De kosten worden geraamd op 20 miljard dollar, maar volgens sommigen experts stellen dat het Shtokman-project wellicht veel meer zal kosten. "De raming is achterhaald," stipten analisten van Citigroup aan.
Gazprom vertegenwoordigt een vierde van de Europese gasaanvoer via pijpleidingen en wil ook de Amerikaanse markt bevoorraden. Het Russische concern heeft op dit ogenblik nog echter geen LNG-installatie om het gas te koelen, zodat het per tankschip kan getransporteerd worden.
LNG wordt afgekoeld tot 162 graden onder nul, waardoor het inkrimpt tot 1/600ste van zijn origineel volume en vloeibaar wordt. Op de terminals wordt het weer teruggebracht tot zijn gasvorm weer aanneemt, om vervolgens via pijpleidingen verder vervoerd te worden.
Sergei Glazer, directeur van Vostok Nafta, stelde dat de shortlist een verrassende samenstelling had. Hij had eerder gedacht aan één bedrijf uit Noorwegen en één uit Japan. "Maar het is een heel pragmatische lijst," voegde hij daar aan toe.
Glazer stelde dat het voor de betrokken westerse bedrijven belangrijk is omdat ze toegang krijgen tot nieuwe reserves, maar ook vooral voor Gazprom. "De LNG-markt kent een enorme groei en Gazprom als grootste gasproducent van de wereld zou al twee of drie jaar geleden in die markt hebben moeten stappenn," stipte hij aan.
Afvallers voor het contract zijn Shell en Exxon Mobil, die beiden al betrokken zijn bij grote Russische projecten in het gebied van de Stille Oceaan. Ook de Japanse concerns Sumitomo en Mitsui werden geschrapt. Nochtans hebben zij ervaring met de bouw van LNG-installaties, een technologie die Gazprom niet in bezit heeft.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home