Gekloonde waterbuffels tegen armoede?
Filippijnse onderzoekers beweren op het punt te staan om voor het eerst een waterbuffel te klonen. Dat kan volgens hen meteen de oplossing worden om de productiviteit van miljoenen arme boeren te verbeteren.
"Het is de bedoeling een super-buffel te creëren die de genetische structuur en melkproductie heeft van de karabao, de inlandse waterbuffel," merkt Libertado Cruz, directeur van het Philippine Carabao Center, op. "We staan nu om het punt om de gekloonde embryos over te brengen naar een leenmoeder." Gehoopt wordt dat de eerste gekloonde carabaos in het midden van volgend jaar geboren zullen worden.
Cruz stelt daarbij dat het klonen veel gemakkelijker en goedkoper is geworden sinds het eerste gekloonde dier, het schaap Dolly, in 1997 een wereldprimeur haalde. Eerder dit jaar slaagden Braziliaanse wetenschappers erin vee te klonen, waaronder een rundersoort die met uitsterven bedreigd is.
Het Filippijnse embryo werd samengesteld uit cellen van het oor van een Bulgaarse waterbuffel en de eicellen van een locale carabao. De Filippijnen hebben 3.500 Bulgaarse buffels ingevoerd. "Dat zijn afstammelingen van het Indische Murrah-rund," voert Cruz aan.
De carabao, waarvan er op de Filippijnen ongeveer 3,2 miljoen exemplaren leven, is een nationaal symbool omwille van zijn cruciale rol in de Filippijnse samenleving, als trek- en lastdier en als leverancier van vlees en melk.
Het probleem is volgens Cruz echter dat een carabao meestal slechts een beperkte hoeveelheid melk geeft, ongeveer acht liter per dag. "In India leveren sommige exemplaren 35 liter per dag, hoewel ook dat relatief zeldzaam is. Dat zijn echter super-buffels."
Cruz wil voldoende sperma van gekloonde mannelijke superbuffels verzamelen om in de Filippijnen een groot inseminatie-programma op te starten, waardoor een productievere carabao zou gecreëerd kunnen worden.
De wetenschappers stellen dat de Filippijnse carabio door de nieuwe soort niet zal verdrongen worden. Er is volgens hen een beschermings programma voorzien om de inlandse carabao te laten verder leven. "Er is geen gevaar dat de soort zal uitsterven," aldus nog Cruz.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home