Economie in de media
Chauffeurs hoeven wellicht vanaf begin volgend jaar minder met hun wagen naar de keuring: om de twee jaar in plaats van jaarlijks. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a). De onderhandelingen over de hervorming van de autokeuring lopen nog met de beroepsfederatie van de keuringscentra (GOCA), maar de grote lijnen zijn rond, zegt Landuyt. De minister heeft er goede hoop op dat in januari de nieuwe regels kunnen ingaan. Voor goed onderhouden wagens wordt het keuringsbewijs waarschijnlijk twee jaar geldig, kondigt Lanuyt aan. Om het omzetverlies van de autokeuringscentra te compenseren krijgen ze extra taken. Landuyt wil de ervaring van de centra inschakelen om meer vrachtwagens op de weg te controleren, ook buitenlandse. "Vooral trucks uit Oost-Europa zijn een risico op de weg", zegt Landuyt.
Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn Portugal zondag te hulp geschoten bij de bestrijding van de enorme bosbranden die het land teisteren. Portugal had de Europese Unie om hulp gevraagd om de zeker 35 brandhaarden in het midden en noorden van Portugal vanuit de lucht te bestrijden. Portugal lijdt onder de ergste droogte in zestig jaar en men heeft volgens de Portugese minister van binnenlandse zaken Costa in een dergelijke situatie nooit genoeg middelen om het aan te pakken. Meer dan 3000 brandbestrijders proberen de bosbranden tevergeefs onder controle te krijgen. De Portugese brandweer heeft zelf de beschikking over 22 blusvliegtuigen en ruim zevenhonderd brandweerwagens. Ook zijn militairen ingezet om bedreigde dorpen te ontruimen en wegen af te zetten. De weersomstandigheden zijn erg slecht voor de bestrijding van het vuur. Het is al maanden extreem heet en droog in de grote delen van Portugal. De branden hebben tot dusverre aan zeker veertien mensen het leven gekost.
Het Duitse TUI wil zijn logistieke divisie, de tweede activiteit van Europa's grootste reisconcern, fors uitbreiden. TUI meldde zondag een bod te hebben uitgebracht van ruim 2 miljard dollar op de Canadese containervervoerder CP Ships. Met een prijs van 21,50 dollar per aandeel betaalt TUI voor de overname een premie van 25 procent op de beurskoers van de Canadese reder. De Duitsers doen hun bod gestand als tweederde van de aandeelhouders van CP Ships het hebben geaccepteerd. De directie van de Canadese branchegenoot steunt de verkoop. Eerder dit jaar nam het Deense A.P. Moller-Maersk voor 2,3 miljard euro de Brits-Nederlandse scheepsvrachtvervoerder P&O Nedlloyd over en versterkte daarmee zijn leidende positie in de branche. TUI's dochter beschikt over 57 schepen. Met de Canadezen erbij telt de vloot van Hapag-Lloyd 139 schepen. Bovendien zijn er nog zeventien in aanbouw. De capaciteit van het fusiebedrijf bedraagt 400.000 standaardcontainers en de gemeenschappelijke omzet komt uit op 7 miljard dollar.
Inwoners van de olierijke provincies Orellana en Sucumbíos in Ecuador hebben hun blokkades, stakingen en andere acties opgeschort. Ze hebben daartoe besloten, omdat de regering wil onderhandelen over hun eis voor een groter aandeel van de inkomsten uit de olie-export. Eerder dit weekeinde besloot de staatspetroleummaatschappij Petroecuador al de productie van olie op kleine schaal te hervatten. De uitvoer van de kostbare brandstof ligt nog stil. In het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse land was de olieproductie eerder deze week na tal van protestacties opgeschort. Orellana en Sucumbíos waren sinds maandag het toneel van felle betogingen en acties gericht tegen de olie-industrie. De regering, Petroecuador en multinationals zouden de belangen van de plaatselijke bevolking negeren en schaden. De regering riep woensdag de noodtoestand uit in de twee provincies en stuurde troepen om de olieproductie weer op gang te krijgen.
Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is zondag teruggekeerd op de thuisbasis Kennedy Space Center in Florida. De terugkeer van de shuttle op de rug van een speciaal omgebouwde Boeing-747 was zaterdag opgehouden door slechte weersomstandigheden. De Boeing met de shuttle vertrok vrijdag vanaf de Californische luchtmachtbasis Edwards, waar de Discovery op 9 augustus vanuit de ruimte was geland. Zaterdag besloot de NASA het vertrek na een tussenlanding op de luchtmachtbasis Barksdale in Louisiana op te schorten tot zondag wegens slecht weer.
De Iraanse president Ahmadinejad heeft zondag fel uitgehaald naar de Europese Unie. De EU voert volgens hem oneerlijke politiek jegens zijn land. "De Europeanen willen ons niet alleen onze legitieme rechten onthouden, maar willen ons ook nog eens laten veroordelen door internationale organisaties," zei de president in het parlement. Hij vroeg zich af hoe lang Iran zich nog stil moet houden. Ahmadinejad wees erop dat een deel van de Europese economie afhankelijk is van goederen uit het olieland. Iran wil wel weer met de EU over zijn nucleaire aspiraties praten, maar alleen als de EU de eis laat vallen dat Iran de pas in gebruik genomen centrale in Isfahan buiten bedrijf stelt. Teheran zegt dat de nucleaire activiteiten alleen zijn gericht op civiel gebruik. Sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, verdenken Iran ervan kernwapens te willen maken.
Zware onweersbuien en hagel hebben op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca en aan de Costa Brava in het noordoosten van het land tot overstromingen geleid. In de Mallorcaanse hoofdstad Palma ontstond zaterdagavond een verkeerschaos, omdat straten blank stonden. Op de luchthaven traden door de wateroverlast vertragingen op van ongeveer een uur. In de badplaats Palmanova veranderde een straat in een kolkende rivier. Winkels en cafés stroomden vol water. Aan de Costa Brava was de provinciehoofdstad Gerona bedekt met een laag hagel. Onder de last van de vele neerslag stortte het dak van een pas geopend winkelcentrum in. Veel straten aan de kust stonden zo ver onder water dat ze niet meer begaanbaar waren. Op veel plaatsen viel honderd liter water per vierkante meter.
Meer dan zeventig Chinese kolenmijnen moeten dicht, omdat het gevaar bestaat dat ze onvoldoende zijn beveiligd tegen overstromingen. Dat hebben de Chinese autoriteiten zondag laten weten. Aanleiding voor de maatregel is het vollopen van een schacht van een kolenmijn in Shulan, in het noordoosten van China. Zestien mijnwerkers zitten al sinds vrijdag vast in de schacht, nadat er water uit een vijver in was gestroomd. De zeventig mijnen die dicht moeten bevinden zich alle in de buurt van Shulan. Er mag pas weer gewerkt worden als na inspectie is gebleken dat de mijnen veilig zijn.
Vlaams Milieuminister Kris Peeters (CD&V) wil een ernstige vermindering van het aantal nachtvluchten op de onderhandelingstafel leggen om uit de impasse rond Zaventem te raken. Binnenkort moeten de federale, Vlaamse en Brusselse regering zich opnieuw over de geluidshinder rond de luchthaven buigen. "Het is politiek ondenkbaar dat we er niet uit zouden geraken," zegt Peeters. "Het gaat over 60.000 jobs. En voor Brussel zelfs over tien procent van de werkgelegenheid." De Vlaamse minister geeft alvast een voorzet voor de gesprekken door de daling van het aantal nachtvluchten op tafel te leggen. Nu ligt het plafond voor nachtvluchten op 25.000 per jaar. Dat moet naar beneden. Door de herstructurering van DHL zal het aantal nachtvluchten sowieso dalen. DHL is immers goed voor zowat 18.000 bewegingen. Als in 2008 de nachtvluchten van DHL fors verminderen, zou het niet wijs zijn andere maatschappijen die bewegingen te laten invullen, vindt Peeters. Over hoe sterk de nachtvluchten worden afgebouwd, wil hij onderhandelen met Brussel.
Een ruime meerderheid van de mensen in Engeland en Wales is voorstander van een rookverbod op alle werkplekken. Dat blijkt uit een peiling gehouden door de organisatie Actie tegen Roken en voor Gezondheid en door de Britse kankerstichting. Van de duizend ondervraagden zei 73 procent het rookverbod op alle werkplekken te steunen. De Britse overheid overweegt een deel van de horeca buiten de wet tegen het roken op de werkplek te houden. Gevreesd wordt dat kroegen financiële schade lijden door teruglopende bezoekersaantallen als er een rookverbod wordt ingesteld. Van de in de peiling ondervraagde mensen zei evenwel 85 procent net zo vaak of zelfs vaker naar de kroeg te gaan als deze rookvrij zouden zijn.
De gewezen Poolse president Wojciech Jaruzelski heeft voor het eerst zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de door de Sovjet Unie geleide invasie van 1968 in het toenmalige Tsjechoslowakije. Jaruzelski (82) zei zondag op de 37e verjaardag van de Praagse Lente voor de Tjechische televisie dat hij nog steeds gekweld wordt door de beslissing Poolse troepen te sturen om de democratiseringsbeweging de kop in te drukken. De oud-generaal was in 1968 Pools minister van defensie. Tientallen mensen verloren destijds het leven toen troepen van de Sovjet Unie keihard ingrepen en een einde maakte aan de democratiseringsgolf die de geschiedenis inging onder de naam Praagse Lente. Velen verdwenen achter de tralies. Troepen uit de Sovjet Unie bleven tot 1991 in Tsjechjoslowakije gestationeerd. Twee jaar later viel het land op vreedzame wijze uiteen in de Republiek Tsjechië en Slowakije.
De Wereldbank wil India de komende drie jaar 9 miljard dollar lenen. Het gaat om 3 miljard dollar per jaar voor irrigatieprojecten, wegen, telefoon en elektriciteit en voor huizenbouw. Het geld moet ertoe bijdragen dat India verder kan groeien. "Want zonder economische groei is het niet mogelijk de armoede te verminderen," zei Paul Wolfowitz, de president van de Wereldbank, zondag in New Delhi. De Indiase economie neemt momenteel met 7 procent per jaar toe. Maar nog steeds moet eenderde van de 1,1 miljard Indiërs rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. Het is de eerste Azië-trip van Wolfowitz die in juni als president van de Wereldbank is begonnen. Hij zei behalve ontwikkeling van het platteland ook de rechten van vrouwen als prioriteit van de bank te stellen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home