Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 31, 2010

Nieuwsoverzicht

Bij de videowebsite TouTube heeft Chad Hurley zijn functie als chief executive neergelegd. Dat heeft de videowebsite, dochter van het internetbedrijf Google, bekend gemaakt. Een reden voor het vertrek van Hurley werd niet bekend gemaakt. Volgens sommige bronnen zou Hurley meer aandacht willen besteden aan zijn kledinglijn Hlaska. De drieëndertigjarige Hurley richtte samen met Steve Chen vijf jaar geleden de videowebsite op. Het bedrijf werd later voor een bedrag van 1,65 miljard dollar verkocht aan Google. Chad Hurley wordt bij YouTube vervangen door Salar Kamangar, gewezen vice-president webapplicaties bij Google. Hurley blijft wel als adviseur bij YouTube betrokken. Verder werd bekend gemaakt dat Lars Rasmussen, die bij Google mee werkte aan een aantal cruciale technologieën, overstapt naar Facebook. Rasmussen was mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder meer Google Maps en Google Wave.


De Nederlandse groep Brabant Alucast, producent van onderdelen aan Franse en Duitse autoconstructeurs, heeft een Italiaanse gieterij van sectorgenoot Teksid Aluminium overgenomen. De gieterij produceert vooral dashboards voor de Italiaanse autobouwer Fiat, maar levert ook aan Ferrari. Brabant Alucast is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van auto-onderdelen van aluminium en magnesium. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Nederlandse Oss, maar verder zijn er ook vestigingen in Duitsland, Tsjechië, Portugal en Brazilië. In totaal telt het bedrijf elfhonderd medewerkers. De Nederlandse groep realiseert een jaaromzet van 160 miljoen euro. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Rindert Wolters, topman van Brabant Alucast, zegt door de overname vooral de positie van de Nederlandse groep op het gebied van magnesium heeft versterkt.


Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 2,8 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen stond de winst echter zwaar onder druk van de economische crisis. De winstgroei is voor een belangrijk gedeelte te wijten aan de stijging van de prijzen in de energiesector. De omzet steeg met 19 procent tot 40,2 miljard euro. De productie steeg met 4 procent tot 2,24 miljoen vaten per dag. Het concern stelt zich naar eigen zeggen wel voorzichtiger op over het vierde kwartaal. Dan zou immers de staking in de Franse raffinaderijen op de resultaten kunnen wegen. Total, na Shell en British Petroleum, de grootste olieproducent van Europa, zegt door de Franse stakingen minstens 5 miljoen euro per dag verloren te hebben. Dat zou betekenen dat het verlies inmiddels als is opgelopen tot bijna 100 miljoen euro.


Tijdens de maand september is de werkloosheid in de eurozone op 10,1 procent uitgekomen. Dat betekent een lichte stijging tegenover de maand augustus, toen de werkloosheid op 10 procent lag. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat. Inmiddels heeft de werkloosheid in de eurozone echter wel een recordniveau gehaald. Het is al de zevende maand op rij dat de werkloosheidsgraad in de eurozone minstens 10 procent bedraagt. Tijdens de maand september van vorig jaar bedroeg de werkloosheid 9,8 procent. In totaal werden in de eurozone tijdens de maand september 15,9 miljoen werklozen geteld. Op één maand kwamen er 67.000 werklozen bij. De werkloosheidsgraad voor de hele Europese Unie tijdens de maand september bedroeg 9,6 procent. In België lag de werkloosheidsgraad op 8,7 procent.


De Duitse autobouwer Audi heeft aangekondigd een loonsverhoging te zullen doorvoeren. De 45.000 werknemers van de Duitse vestigingen van Audi krijgen vanaf begin april volgend jaar een loonsverhoging van 2,7 procent. De beslissing is het gevolg van de goede resultaten die Audi heeft neergezet. Thomas Sigi, personeelsdirecteur bij Audi, wijst erop dat de huidige verkoopcijfers duidelijk aantonen dat het bedrijf de economische crisis van het voorbije jaar succesvol heeft overwonnen en voegt er aan toe dat de autobouwer ook goed geplaatst is voor de toekomst. De Duitse autobouwer maakte vorig jaar een crisisperiode door, maar zit inmiddels opnieuw op recordkoers. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werd een operationele winst van ongeveer 2,3 miljard euro opgetekend. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Luchtvaartmaatschappij EasyJet dient bij de Europese Commissie een klacht in tegen de Nederlandse luchthaven Schiphol. De luchtvaartmaatschappij merkt daarbij op dat Schiphol de Europese passagiers benadeelt ten voordele van transferpassagiers. EasyJet is verontwaardigd omdat Schiphol een aangekondigde wijziging van de tariefstructuur voor minstens een halfjaar opschort. Door die wijziging zou voor transferpassagiers 20 procent meer moeten betaald worden. Bij het bestemmingsverkeer zou daarentegen een daling met 5 procent zijn voorzien. Maar ook dan zouden de Europese passagiers volgens EasyJet nog 10 euro meer moeten betalen dan de transferpassagiers. Schiphol zegt echter eerst te willen onderzoeken welke effecten de tariefwijziging zou hebben op de zogenaamde mainport-functie die de Nederlandse luchthaven heeft.


De Zweedse autobouwer Saab heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar 9.777 exemplaren geproduceerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 2.780 exemplaren geproduceerd. De verkoop steeg tegenover het tweede kwartaal van dit jaar met 34 procent tot 7.430 exemplaren. Volgens Saab blijft de verkoop toenemen in verscheidene belangrijke markten, zoals Zweden, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Tijdens de eerste zes maanden kwam de productie van Saab op 10.535 exemplaren. Eerder dit jaar werd de Saab 9-5 op de markt gebracht. Binnen twaalf maanden moet ook de Saab 9-4X worden gelanceerd. Over twee jaar moet ook de Saab 9-3 worden gelanceerd. De Zweedse autobouwer sloot in september een overeenkomst met het Duitse BMW voor de levering van motoren voor de nieuwe Saab 9-3.


De Chinese luchtvaartmaatschappijen zullen de volgende vijf jaar hun vloot verdubbelen om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen. Dat heeft Li Jiaxiang, topman van de Chinese luchtvaartautoriteiten, gezegd. China is de snelstgroeiende luchtvaartmarkt van de wereld. Air China, China Eastern en andere binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zullen volgens hem over vijf jaar een gecombineerde vloot hebben van 4.800 tot 5000 toestellen. Volgens Li Jiaxiang is de Chinese luchtvaartindustrie de voorbije vijf jaar met dubbele cijfers gegroeid en zal dit tempo ook de volgende jaren niet afzwakken. De drie grootste Chinese luchtvaartmaatschappijen boekten tijdens het voorbije kwartaal hogere winsten en omzetten door een toename van het aantal Chinese vakantiegangers en zakelijke reizigers.


De recruteringsgroep USG People heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 833 miljoen euro gerealiseerd. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee realiseert USG People voor het tweede kwartaal op rij een omzetgroei. De nettowinst kende een verdrievoudiging tot 12 miljoen euro. De groei werd volgens USG People vooral gerealiseerd op de buitenlandse markten. In Nederland werd nog altijd een omzetdaling met 4 procent opgetekend. In de Nederlandse industrie werd wel al opnieuw een groei opgetekend, maar in de dienstensector was er nog steeds geen sprake van een toename. Rob Zandbergen, topman van USG People, zegt er echter vanuit te gaan dat hier de volgende maanden verandering zal in komen. De cijfers tonen volgens Zandbergen aan dat het de goede kant uitgaat.


Het personeel van de Britse publieke omroep BBC legt tijdens de maand november twee keer voor achtenveertig uur het werk neer als protest tegen voorgestelde bezuinigingen op hun pensioen. Dat heeft de National Union of Journalists bekend gemaakt. De BBC wil een pensioentekort van 1,5 miljard pond sterling wegwerken door de pensioenen in mindere mate te indexeren. Volgens de journalistenbond was 70 procent van de vierduizend leden voor de staking. De journalistenvakbond merkt op dat het voorstel van de directie inhoudt dat het personeel meer zou moeten werken en meer zou moeten bijdragen, maar minder pensioen zou krijgen uitbetaald. De vakbond voegt er aan toe dat de BBC geen andere mogelijkheid meer heeft opengehouden dan het voeren van acties. De omroep zelf merkt op dat de leden van Bectu, de grootste mediavakbond, tegen de staking hebben gestemd.


De Mount Everest, de hoogste berg van de wereld, is voortaan aangesloten op het internet. De Nepalese provider Ncell heeft acht zenders met een snelle internetverbinding geplaatst op de berg. De laagste zender staat op een hoogte van 2.870 meter. De hoogste zender werd geplaatst in de buurt van de het basiskamp op 5.200 meter. Vier van de zenders werken op zonnekracht. In principe moet het bereik tot de top op 8.848 meter reiken. Tot dusver konden klimmers via satelliettelefoons bellen of ze konden gebruik maken van een Chinese mobiele verbinding, waarop echter geen internet mogelijk was. De verbinding is snel genoeg om video te kunnen streamen. Om vast te stellen of de technologie werkt, had Ncell de internetverbinding getest met een videogesprek op 5,3 kilometer hoogte. Dit videogesprek ging meteen de geschiedenis in als de hoogste video-boodschap ter wereld.


Iran is bereid om gesprekken aan te gaan in verband met zijn omstreden nucleair programma. Dat heeft Catherine Ashton, het hoofd van de Europese Unie voor buitenlands beleid, bekend gemaakt. Saïd Jalili, de Iraanse onderhandelaar voor het nucleair programma, verklaarde volgens Ashton in een brief dat hij akkoord gaat met de start van gesprekken en dat hij het eens wil worden over een datum en plaats van afspraak. Ashton was er naar eigen zeggen van overtuigd dat het over een belangrijke evolutie gaat. Momenteel is er volgens haar contact met Iran om te zien of de partijen het eens kunnen worden over een plaats en datum. Het zou de eerste keer zijn sinds oktober vorig jaar dat er op hoog niveau gesprekken plaatsvinden over het nucleair programma van Iran. In het westen maakt men zich grote zorgen over het uraniumverrijkingsprogramma van Iran, dat zegt het programma nodig te hebben voor de aanleg van een netwerk van kernenergiecentrales.


Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 512 miljoen dollar. Dat is een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 7 procent tot ongeveer 13 miljard dollar, gedreven door een volumestijging met 14 procent en een prijsstijging met 9 procent. Dow Chemical merkte op dat in Noord-Amerika en Europa een omzetgroei met 15 procent werd opgetekend. De kwartalen voordien had Dow Chemical het op die markten nog bijzonder moeilijk gehad. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet in groeimarkten met 19 procent zijn gestegen. Daardoor is de omzet in die gebieden voor het eerst uitgestegen boven het niveau van 4 miljard dollar. Er werd vooral een groei opgetekend in elektronische materialen (45 procent) en gezondheid en landbouw (22 procent).


Banco Santander, de grootste bank van Spanje, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,6 miljard euro. Dat betekent een daling met 26,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is volgens de bank toe te schrijven aan 472 miljoen euro aan voorzieningen voor slechte leningen. Het totale bedrag aan voorzieningen voor het derde kwartaal steeg daardoor tot 2,94 miljard euro. Door de strengere regels van de Bank van Spanje moeten banken uit voorzorg daarvoor geld reserveren. Spaanse banken kampen met een economische teruggang in Spanje, veroorzaakt door het instorten van de immobiliënmarkt. Veel ontwikkelaars en huizenbezitters hebben daardoor moeite om aan hun verplichtingen te voldoen. De bank waarschuwt dat de winstdoelstelling voor dit jaar niet gerealiseerd zal worden.


France Télécom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet behaald van 11,6 miljard euro. Dat is een stijging met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Stéphane Richard, topman van France Télécom, maakte gewag van een degelijk resultaat. Het Franse telecombedrijf heeft volgens Richard wereldwijd inmiddels 203,4 miljoen klanten. Het is voor de eerste keer dat France Télécom meer dan 200 miljoen gebruikers kon melden. De omzet groeide vooral in Afrika en het Midden-Oosten. Daar heeft France Télécom inmiddels bijna 55 miljoen klanten. Dat is een stijging met 18 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. De winst tijdens het derde kwartaal daalde met 2,3 procent tot 4,2 miljard euro. Het bedrijf zegt zijn omzetverwachting voor het hele jaar te handhaven. Daarbij was eerder gewag gemaakt van een lichte groei.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home